Ports de la Generalitat

Acord per impulsar els ports catalans i els d’Occitània en el marc del Saló Nàutic de París

Dilluns, 9 desembre 2019

  • Tres grans eixos de col·laboració entre Catalunya i Occitània que tenen com a objectiu crear un marc comú de treball, unificar la promoció i potenciar el turisme nàutic a la Mediterrània

Els representants dels Governs de Catalunya i Occitània, i els responsables dels ports esportius catalans i d’Occitània han acordat una línia estratègica de treball que té com a marc l’emergència climàtica a la Mediterrània, amb tres objectius: crear un marc comú de treball entre l’Occitània i Catalunya en l’àmbit portuari, compartir la promoció dels ports esportius i impulsar el turisme nàutic a la Mediterrània. Es tracta d’establir projectes en comú entre els dos governs en el marc de la Unió Europea.

Les línies estratègiques s’han presentat aquest dilluns a l’estand dels ports esportius de l’Occitània al Saló Nàutic Internacional de París, que se celebra del 7 al 15 de desembre de 2019 a la capital francesa. A l’acte hi han assistit el gerent de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez, en representació del Govern català, el vicepresident del Govern d’Occitània, Didier Codorniou, i el president de la Federació Francesa de Ports Esportius (FFPP), Serge Pallares, entre altres autoritats i directius. Joan Pere Gómez ha destacat que aquestes línies estratègiques seran positives per a Catalunya i Occitània perquè “entre la mar de l’Occitània i la mar de Catalunya no hi ha fronteres”.

Un model sostenible per als ports de la Mediterrània

Després de l’aprovació de la nova Llei de ports de Catalunya i del nou Pla de ports, actualment en tramitació, els representants dels governs de Catalunya i l’Occitània han fet un pas més per unir esforços en la lluita contra el canvi climàtic. En un moment en què Catalunya ha declarat l’emergència climàtica en tots els seus àmbits i en el marc de la celebració de la Conferència de les Parts de la Convenció Marc de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP25). En aquest context, Occitània i Catalunya han acordat treballar conjuntament en la mitigació del canvi climàtic a les infraestructures portuàries i apostar per la mobilitat sostenible i l’eficiència energètica en els ports.

En matèria ambiental, els ports catalans estan desenvolupant actuacions com la dotació de punts de recàrrega de vehicles elèctrics als ports. La col·locació de plaques solars en edificis pesquers per a l’autoconsum energètic. La renovació de l’enllumenat públic amb tecnologia LED que es fa a tots els molls i els passejos marítims. Els nous pantalans de la nàutica i la pesca es doten de torretes de subministrament d’aigua i llum amb targetes de prepagament, amb un important estalvi de recursos energètics. El gerent de Ports ha explicat que “una de les prioritats del Govern català és incrementar les polítiques i els recursos públics per fer la transició cap a un model energètic sostenible”.

Impuls a la promoció i al turisme nàutic

L’objectiu és participar conjuntament a les fires nàutiques que se celebren a Catalunya i a França, per tal d’estalviar recursos econòmics. Així mateix, es volen crear uns itineraris per la costa catalana i la costa francesa per atreure turisme nàutic i oferir uns serveis de qualitat.

Aquesta tarda s’han reunit els representants dels Governs de Catalunya i Occitània amb membres de l’Associació Catalana de Ports Esportius i Turístics (ACPET), i responsables del sector nàutic francès, que ja s’han emplaçat per al pròxim 30 de gener de 2020 a Perpinyà, per començar a treballar.


9 de desembre de 2019          Nota de premsa