Ports de la Generalitat

Comença la urbanització de la plaça del Port de Vilanova i la Geltrú

divendres, 24 novembre 2017

  • El projecte de la plaça del Port, a licitació des del setembre passat. transformarà la façana marítima amb nous espais ciutadans, amb un cost de 870.000 euros
  • L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i Ports de la Generalitat milloren la llera del torrent Sant Joan fins a la desembocadura, una actuació acordada abans de l’estiu que té un cost de 180.000 euros
  • Un itinerari pedagògic mostra la cultura marinera i l’activitat pesquera als visitants del port

L’empresa pública Ports de la Generalitat ha iniciat la urbanització de la plaça del Port a Vilanova i la Geltrú (Garraf), després que el projecte va sortir a licitació el setembre passat. L’actuació ha de convertir aquesta zona de ribera en un gran espai per a activitats ciutadanes i incorporant noves zones de passeig que enllacin el port amb la vila. Les obres tenen un cost de 870.000 euros i un termini d’execució quatre mesos.

L’Administració portuària i l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú han treballat mesos per adequar la proposta guanyadora del concurs d’idees, amb tres objectius: urbanitzar la plaça del Port, mantenir la visibilitat del mar des del passeig Marítim i integrar el nou espai al front portuari. La urbanització de la plaça es fa a un sol nivell. Així, es construiran dues grades contínues a primera línia de mar per delimitar la plaça i mantenir la visibilitat del mar des del passeig. També s’ha de crear un nou pas de vianants per connectar la plaça del Port amb la rambla de la Pau i donar continuïtat a la façana portuària. Pel que fa a l’edificabilitat, el volum edificable es concentra a la zona que actualment ja està edificada. A més, s’eliminen les barreres entre el port i la ciutat i es millora la relació entre els edificis existents i les oficines portuàries.

A la plaça es construiran parterres i s’hi plantaran espècies arbòries autòctones i palmeres. També s’instal·larà nou mobiliari urbà, seguint els criteris del passeig del Carme. L’espai es dotarà de lluminàries LED per augmentar l’estalvi energètic. Els paviments s’instal·laran seguint les recomanacions del projecte guanyador del concurs d’idees.

Una actuació sostenible al torrent de Sant Joan

 L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i Ports de la Generalitat fan una actuació coordinada i mediambientalment sostenible per adequar la desembocadura del torrent de Sant Joan fins al mar, una actuació acordada abans de l’estiu. L’Ajuntament s’ha encarregat de l’elaboració del projecte, de la seva execució i del cost de la primera fase, 82.000 euros. Per la seva banda Ports de la Generalitat assumeix el cost de la segona fase que es xifra en 98.000 euros. El projecte estarà enllestit a la primavera vinent.

Ara s’està executant la primera fase en què s’incorporaran sacs pluvials en tres sobreeixidors de la xarxa del clavegueram connectada al torrent de Sant Joan, per reduir el volum de sòlids que arriben al mar. També es construeixen dos pous d’extracció d’aigua freàtica que permeten un flux d’aigua intermitent a la llera del torrent, evitant l’estancament d’aigües i les conseqüents males olors que es generaven a la zona.

La segona fase que s’iniciarà al mes de desembre comprèn la naturalització de la sortida del torrent cap al mar. L’actuació ha de definir el traçat de la llera del torrent de Sant Joan en el tram de sorra, mitjançant el perfilat de la llera per tal d’afavorir la circulació de l’aigua fins a la vora del mar i alhora evitar la dispersió de l’aigua en grans extensions de la platja de Ribes Roges. S’instal·laran rotllos biodegradables de fibra de coco als marges de la llera per fixar el seu traçat i evitar que caigui sorra a la llera. A més, els marges de la llera i els rotllos biodegradables es dotaran de vegetació per assegurar la seva fixació. També s’instal·laran gabions formats d’una estructura metàl·lica i grava per evitar l’erosió del tram de sorra. Així mateix, es plantaran espècies vegetals amb funcions depuradores a la llera i s’hi instal·laran captadors de sorra per afavorir la formació de dunes, regenerar l’ecosistema dunar i limitar la quantitat de sorra que pugui arribar a la llera.

Circuit didàctic per als visitants

El port de Vilanova és un centre molt visitat per milers d’escolars i ciutadans d’arreu, especialment la zona pesquera. L’Administració portuària ha volgut posar en valor el port i la cultura marinera amb la creació d’un itinerari didàctic a la zona de pesca, per tal d’apropar més la ciutadania al port.

Aquest circuit, que es va començar a fer abans de l’estiu, consta d’onze panells divulgatius que posen en relleu la història del port i la Confraria de Vilanova, les arts de pesca, els tipus de peix, la navegació i l’impacte que tenen els residus al mar. L’itinerari va des de l’entrada al port, passa per la llotja, els molls d’encerclament, arrossegament i arts menors, mostra el  peix  i el seu valor nutritiu i finalitza amb el panell de tractament de residus.


24 de novembre de 2017              Nota de premsa