Ports de la Generalitat

El conseller Calvet visita les obres de reparació del port d’Arenys de Mar que suposen una inversió de 2 M€ i posa en servei el nou tram de passeig elevat

divendres, 28 febrer 2020

  • El dic de recer ha patit danys estructurals amb pèrdua de blocs d’escullera al llarg del dic a causa del temporal, que es restituiran amb blocs de pedra i es transportaran mitjançant un accés provisional per la banda de llevant
  • El nou passeig dona continuïtat a la façana marítima, potencia l’accessibilitat i la mobilitat dels ciutadans al port i millora la relació del nucli urbà amb l’àmbit portuari, per un cost de 214.000 euros

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, acompanyat del gerent de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez, i l’alcaldessa d’Arenys de Mar, Annabel Moreno, entre altres representants del territori, ha visitat la zona afectada per la borrasca Gloria, on aquest dimecres van començar les obres d’emergència, amb la creació d’un vial d’accés provisional per al pas de camions amb escullera de pedra d’un mínim de 5 tones, material amb què s’han de reomplir les zones afectades del dic de recer, per donar estabilitat i seguretat a la infraestructura davant de futurs temporals. Calvet també ha posat en servei el nou tram del passeig elevat que va de la Base Nàutica fins al final del contradic i funciona com a mirador que permetrà veure l’operativa portuària i el mar.

 2 milions per reparar la infraestructura portuària

El temporal va causar danys estructurals al dic de recer del port d’Arenys de Mar i afectacions a àrees tècniques concessionades, vials i estructures portuàries. Els impactes de les ones del temporal de forma continuada amb gran intensitat i durada van provocar la pèrdua de blocs d’escullera en dos sectors del dic de recer que caldrà reparar amb celeritat per assegurar l’estabilitat del dic i protegir l’estructura de qualsevol nou episodi de temporal o mar grossa.

Tal com ha explicat el conseller, “hem de recuperar la funcionalitat del dic, que va quedar malmès”. “El Gloria va impactar amb molta força a l’escullera, es va emportar pedres i sorra i ha quedat una mica descalçada”, ha detallat Calvet. “Hem de posar-nos al cap que estem en emergència climàtica i que això implica canvis en el nivell del mar”, ha alertat el conseller, i, per tant, “hem de pensar en les infraestructures en condicions d’adaptació al canvi climàtic”.

En el cas del dic d’Arenys, “hem de recuperar les pedres, allà on hi ha buits, i el perfil del dic, perquè sinó no funciona bé, i recreixerem el l’espatller per evitar que les onades afectin les instal·lacions interiors”, ha especificat.

Així mateix, el temporal va provocar caigudes de vaixells a la zona dels concessionaris i desperfectes al vial d’accés. La resta del port va patir afectacions de caràcter menor que s’han anat solucionant. Les obres d’emergència per reparar el dic de recer, iniciades aquest dimecres, tenen un cost de 2 milions i un termini d’execució de cinc mesos.

L’actuació requereix la construcció prèvia d’un vial d’accés provisional de 4 metres i mig d’amplada, que comença a la zona portuària que queda entre el dic i la platja del Cavaió i continua per damunt de l’escullera fins a arribar a les dues zones afectades. Aquest vial es fa per a la circulació dels camions que transporten les peces d’escullera i la maquinària. Per evitar l’afectació del trànsit de camions a la zona d’accés a la platja del Cavaió, es realitzarà un seguiment i una ordenació del trànsit rodat a l’entrada dels camions a la zona portuària.

Un cop estarà construït el vial d’accés, es recol·locaran les peces d’escullera amb una grua autopropulsada de 200 tones, als dos trams afectats. Mentrestant, es farà l’apilament de la nova escullera que s’ha de reposar en els trams afectats del dic.

Quan s’haurà reparat la infraestructura del dic de recer, s’arranjarà l’accés a la platja retirant els materials aportats i restituint els terrenys afectats.

Un nou espai públic al port

L’ampliació del passeig elevat duta a terme al port d’Arenys de Mar finalitza la integració entre el port i el teixit urbà a la zona de ponent, amb una inversió de 214.000 euros i un termini d’execució de 3 mesos i mig.

Ara, el port disposa d’un passeig elevat que va des de la Casa del Mar fins a la balisa vermella de la bocana, d’uns 550 metres de longitud. Així, el passeig elevat es convertirà en un gran espai públic a primera línia de la costa, des d’on els veïns, les veïnes i els visitants poden passejar, veure l’operativa pesquera i gaudir del mar. De fet, l’any 2019 van passar pel port d’Arenys 17.143 visitants, comptabilitzant els grups escolars que visiten les instal·lacions pesqueres i l’afluència de públic que participa en activitats lúdiques i esportives a la zona portuària.

El nou tram de passeig va des de les instal·lacions de la Base nàutica fins al final del contradic i dona continuïtat al primer tram que va des de la Casa del Mar fins a la Base Nàutica. Aquest passeig té una longitud de 384,70 metres i una amplada de 3,60 metres.

L’espai s’ha pavimentat, s’ha dotat d’una barana a la banda de l’espatller de la dàrsena pesquera per la seguretat dels vianants i s’ha posat mobiliari urbà.

Amb la nova actuació, es garanteix un circuit de mobilitat per als vianants des de l’accés al port per la Riera fins al final del contradic pel passeig elevat, amb tres punts de connexió amb dues escales de pas i una rampa.

 

28 de febrer de 2020              Nota de premsa