Ports de la Generalitat

El Govern destina 2,4 MEUR a la reparació dels danys estructurals causats pel temporal Gloria al port de Blanes

dimarts, 16 juny 2020

El Consell Executiu ha aprovat aquest dimarts la declaració d’emergència per a la reparació dels danys estructurals que va patir el dic de recer al port de Blanes a causa del temporal Gloria. Les obres consistiran amb el reforç del dic de recer, especialment en la tercera alineació d’aquesta infraestructura, on el temporal va causar un esvoranc a l’escullera i una obertura a l’espatller en un tram de 30 metres de longitud. Ports de la Generalitat invertirà 2,4 milions d’euros per arranjar aquests desperfectes i les obres tindran un termini d’execució de nou mesos.

Les obres consistiran en la retirada de l’escullera, col·locada durant l’actuació provisional, i els enderrocs del tram d’espatller i del paviment afectats. Un cop fet això, es reforçarà la part exterior del dic de recer amb la reposició de pedra d’escullera i blocs de formigó. Després, es construirà un nou tram d’espatller i es pavimentarà la part del moll afectada.

La crisi sanitària de la COVID-19 ha influït en l’endarreriment dels estudis, la redacció de projecte i les tramitacions pertinents. Un cop s’ha disposat dels estudis i el projecte ja s’està en disposició de poder començar les obres.

Un cop la situació actual ho ha permès, s’han realitzat les proves en un canal d’onatge a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). En aquest canal s’ha exposat el dic a diferents tipus d’onatge i vent per analitzar les diferents situacions produïdes. Del resultats obtinguts en aquestes proves ha sortit la millor solució per arranjar els desperfectes ocasionats pel temporal i per preparar aquesta part del port per a futurs temporals similars al Gloria. Paral·lelament, s’ha anat redactant el projecte d’obres a executar per reparar el dic de recer.

Actuació provisional

Ports va actuar amb celeritat i l’endemà del temporal va fer una primera actuació provisional per arranjar l’esvoranc causat pel fort onatge a l’escullera i l’obertura feta a l’espatller en un tram d’uns 30 metres de longitud. Aquesta actuació provisional d’emergència va consistir a posar peces d’escullera per tapar l’esvoranc i l’obertura de l’espatller.

 

 16 de juny de 2020         Nota de premsa