Ports de la Generalitat

El Govern posa en valor l’activitat comercial dels ports en una jornada per als transitaris gironins a Palamós

dijous, 30 maig 2019

  • Transitaris i empreses de Girona han participat en una jornada al port de Palamós per conèixer les característiques tècniques, els serveis, els equipaments i la maquinària del port per operar mercaderies
  • Aquesta acció potencia el vessant comercial de la instal·lació portuària amb el sector empresarial gironí, per situar l’enclavament com el gran port del nord de Catalunya

L’empresa pública Ports de la Generalitat i la Federació Espanyola de Transitaris  (Feteia-Oltra) han organitzat aquest dijous una jornada del sector comercial del port de Palamós (Baix Empordà), sota el lema: “Ports de la Generalitat, el nou horitzó per a les mercaderies”, en col·laboració amb l’Ajuntament de Palamós i les Cambres de Comerç de Girona i Palamós. La jornada, que s’ha celebrat a l’Espai del Peix, ha aplegat a transitaris i empreses gironines. L’objectiu  ha estat mostrar les instal·lacions i les seves condicions tècniques al sector empresarial gironí, per atraure més tràfics de mercaderies i impulsar Palamós com a generador econòmic d’activitat al territori i com el gran port comercial del nord de Catalunya.

La jornada s’emmarca entre les accions comercials que l’Administració portuària realitza per impulsar les activitats desenvolupades en els ports competència de la Generalitat. La jornada, que s’ha celebrat a l’Espai del Peix,  ha comptat amb la participació del president de Ports de la Generalitat, Isidre Gavín, que ha fet la cloenda de l’acte; l’alcalde de Palamós en funcions, Lluís Puig, que ha donat la benvinguda als assistents a la jornada; a més del president de la Federació Espanyola d’Associacions de Transitaris, Organització per a la Logística, el Transport i la Representació Duanera (Fetia-Oltra), Enric Ticó, que ha presentat l’organisme i les seves funcions; i el gerent de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez, que ha mostrat als assistents els tres ports comercials que gestiona l’empresa pública i un dels molls del port industrial d’Alcanar que està obert a nous tràfics de mercaderia.

Gavín ha posat de relleu la importància que té per a la Generalitat el Port de Palamós “com un port d’interès general” per al país “i per això el promocionem a les fires internacionals, com la recentment celebrada a Bremen” on la Generalitat busca consolidar els tràfics dels ports catalans, captar nous clients i incrementar la importació i l’exportació de mercaderies en el mercat internacional. El secretari d’Infraestructures i Mobilitat també ha destacat també que “la inversió més gran del nou Pla de Ports es realitzarà precisament al de Palamós”, on el Govern preveu invertir 4,6 milions d’euros.

L’acte principal ha estat una taula rodona on s’ha debatut el tema: “El port de Palamós, la porta al mar del teixit industrial gironí”, en la qual han participat el president de la Cambra de Comerç de Palamós, Xavier Ribera, el conseller delegat de LC Paper 1881, Joan Vila, i el cap d’operacions D’Amico, Rizzo D’Amico, i el responsable comercial de la Zona Portuària Nord, David Ruiz. Així mateix, el moderador de la taula rodona ha estat el responsable territorial de la Zona Portuària Nord, Joan Pere Darbra.

Feteia-Oltra

És una organització empresarial fundada l’any 1978 constituïda per coordinar, representar, gestionar,  fomentar i defensar els interessos  generals i comuns de les organitzacions empresarials de Transitaris (Ateia’s) que tenen afiliades a tot l’Estat. Així, l’Ateia-Oltra Girona té una vintena d’empreses associades. El conjunt d’empreses associades a Feteia-Oltra representen la pràctica totalitat d’operadors logístics de l’Estat, on treballen 40.000 persones. El president de Feteia_Oltra, Enric Ticó, ha manifestat que “els ports gestionats per Ports de la Generalitat ofereixen uns magnífics serveis a les empreses transitàries i operadors logístics de tot l’Estat”. Ticó ha afegit que “són ports àgils, de proximitat i amb una posició geoestratègica que els fa molt competitius”.

Capacitat per operar 500.000 tones de mercaderia

El port de Palamós té unes condicions naturals que li permeten acollir vaixells de gran calat i tonatge, amb un moll comercial de 382,5 metres de longitud i 43 metres d’amplada.

El port palamosí és un port especialitzat en tràfics de càrrega general i mercaderies a granel que té capacitat per absorbir fins a 500.000 tones de mercaderia anuals. L’any 2018 el port baix-empordanès va assolir un volum de 186.159 tones de mercaderia, incrementant un 35% respecte a l’any anterior. De la tipologia de mercaderies que operen en aquest port destaquen: pasta de paper, bobines de paper, biomassa forestal, barita, fusta, productes siderúrgics i càrregues especials de peces d’enginyeria. El gerent de Ports ha dit sobre la jornada que “avui hem donat a conèixer a les empreses transitàries gironines el potencial del port de Palamós i la resta de ports comercials titularitat de la Generalitat”. Gómez ha afegit que ”aquests ports són l’entrada i la sortida dels productes del teixit empresarial del territori, que ofereixen un servei porta a porta als seus clients”.

Per la seva banda, el president de la Cambra de Comerç de Palamós, Xavier Ribera, ha posat en relleu “l’intercanvi d’idees que ha hagut entre el Govern i els representants del sector empresarial gironí durant la jornada per impulsar el sector comercial del port de Palamós i la seva àrea d’influència”.

 

 30 de maig de 2019                  Nota de premsa