Ports de la Generalitat

Ports de la Generalitat destina 630.000 euros a obres de millora als ports del Port de la Selva i Roses

divendres, 12 juny 2020

  • La urbanització d’un tram de l’avinguda J.V. Foix dona continuïtat a la façana marítima del Pot de la Selva, elimina barreres arquitectòniques, ordena les terrasses i recupera espais per a ús ciutadà, amb una inversió de 378.490 euros
  • La millora del paviment de l’esplanada del moll de ribera del port de Roses ordena millor els usos del moll, dona millor servei als pescadors, als usuaris de les naus comercials i a la ciutadania, i impulsa la integració del port amb la ciutat,  amb un cost de 251.305 euros

El director general de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez, acompanyat de l’alcalde del Port de la Selva, Josep Maria Cervera, ha visitat aquest divendres les obres d’urbanització de l’avinguda J.V. Foix que s’estan duent a terme al Port de la Selva (Alt Empordà). Posteriorment, Joan Pere Gómez acompanyat de l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, ha visitat les obres executades al moll de ribera del port de Roses (Alt Empordà). Les dues visites han comptat amb la presència del director dels serveis territorials de Territori i Sostenibilitat a Girona, Pere Saló. Sobre les dues actuacions als dos ports de l’Alt Empordà,  Joan Pere Gómez ha explicat que “invertim 630.000 euros a dos ports del litoral gironí per  millorar les infraestructures portuàries, potenciar la integració port-territori i donar millor servei als usuaris dels dos ports i a la ciutadania.”

Obres d’urbanització

El projecte ha de millorar la qualitat de la urbanització dins de l’avinguda J.F. Foix, des del carrer Illa fins a la plaça dr. Oriol, així com l’illa  de terrasses existent. La urbanització dona continuïtat al front marítim del Port de la Selva (Alt Empordà),  reordena l’espai de les terrasses, suprimeix barreres arquitectòniques, potencia nous espais per a l’ús ciutadà i impulsa el valor arquitectònic i urbanístic de la vila. Les obres es preveuen acabar a finals de juny i tindran un cost de 378.490 euros. Sobre l’actuació Gómez ha destacat que “amb la urbanització que estem duent a terme, fem més permeable la relació entre el port i la població, suprimim barreres arquitectòniques, donem homogeneïtat a les terrasses i guanyem espai per a la ciutadania.”

La urbanització comprèn l’arranjament de tot el tram de viabilitat del front marítim, per connectar-lo al cas antic. Així com la pavimentació de trams de carrer per potenciar una plataforma per a vianants entre els carrers Illa i Platja per integrar-los dins la trama viària de carrers del nucli urbà, útil per un trànsit restringit a usuaris i residents. Es millora, la circulació de vianants i persones amb mobilitat reduïda, amb la supressió de barreres arquitectòniques i la creació de passos de vianants adaptats, transformant els carrers en itinerants mixtes amb un pes important del vianant.

A l’avinguda J.V. Foix es mantenen els dos carrils de circulació per a trànsit rodat, però es modifica una de les files d’aparcaments existents; adjacent a la zona de les terrasses, que es destina a l’espai per a terrasses per a l’ús ciutadà. D’aquesta forma es crea una amplada de passeig més còmode per a la circulació dels vianants.

Tanmateix, es fa una ordenació de les terrasses per donar una homogeneïtat de tipologia edificativa i dels seus materials, per tal de fer més uniforme el front de la zona portuària. Es millora la qualitat de l’espai públic amb mobiliari urbà i jardineres i nou enllumenant públic. També, es creen zones de jocs infantils al costat.

A més, al punt on conflueix el carrer Illa amb el moll de la Timba es fa una gran plaça, com un espai per realitzar actes ciutadans, que es dota de mobiliari urbà. Una intervenció que permet reordenar l’entrada a la Confraria de pescadors i millorar el pas de vianants que connecta el Moll d’en Balleu amb el passeig Marítim. A prop d’aquesta zona es crea una zona diàfana amb mobiliari urbà per tal de crear un ambient més tranquil on els ciutadans puguin seure i descansar.

Millora del ferm a l’esplanada del moll de ribera

Les obres executades al port de Roses (Alt Empordà) han consistit a pavimentar tota la superfície de l’esplanada del moll de ribera per després ordenar un espai on conviuen dues naus comercials, un vial per a vehicles, un itinerari per a vianants i una zona d’aparcament. Les obres han suposat una inversió de 251.305 euros i un termini d’execució de dos mesos.

L’actuació va començar amb l’enderroc de l’antic paviment i l’excavació de rases per instal·lar un nou enllumenat amb tecnologia LED. Després la zona s’ha pavimentat de nou amb diferents ferms per ordenar i separar l’esplanada de davant de les naus comercials. S’han definit nous vials per a la circulació dels vehicles i noves zones d’aparcament. També s’han millorat el paviment dels itineraris per a vianants.

Joan Pere Gómez ha dit sobre aquestes obres: “Hem invertit més de 250.000 euros per reordenar i millorar un espai que té diferents usos i donar millor servei als pescadors, als usuaris de les naus comercials i a la ciutadania, integrat millor el port a la població.”

Finalment, l’espai s’ha senyalitzat en pintura horitzontal per separar les zones de treball dels vials de circulació i millorar la mobilitat pel port i pintura vertical.

12 de juny de 2020     Nota de premsa