Ports de la Generalitat

Ports de la Generalitat millora el moll pesquer de llevant al port de Vilanova i la Geltrú

dimarts, 26 juny 2018

  • L’actuació renova l’estructura del moll de llevant, on amarren una vintena d’embarcacions pesqueres, per facilitar la feina als pescadors i connectar millor el port a la vila, amb una inversió de 211.000 euros
  • El gerent de Ports de la Generalitat visita les obres del moll pesquer i posa en valor l’activitat pesquera

L’empresa pública Ports de la Generalitat ha iniciat aquests dies les obres de renovació del moll de llevant, situat a la dàrsena pesquera del port de Vilanova i la Geltrú (Garraf), per tal de modernitzar la infraestructura, potenciar el servei als pescadors que amarren una vintena d’embarcacions en el moll i millorar la connexió del port amb la ciutat en un espai molt visitat pels escolars. Les obres, incloses en el Pla d’actuacions 2018, tenen un import de 211.000 euros i es preveuen enllestir a finals de juliol.

El projecte ha de modernitzar el moll pesquer de llevant, una infraestructura que ja havia assolit la seva vida útil, en fer més de 25 anys que estava construïda. El moll té una longitud de 190 metres i està adossat a un vial de servei a través d’un petit esgraó. L’actuació preveu eliminar aquest esgraó pujant el nivell del moll a l’alçada de l’esgraó per tal de millorar l’accés als pescadors i facilitar-los el treball en la descàrrega del peix i en la càrrega de les caixes i la resta dels estris de pesca.

Així mateix, part de l’estructura d’aquest moll es renovarà i es reforçarà per potenciar el servei d’amarratge de les embarcacions pesqueres.

Primer port en captures de peix

Al moll de llevant o moll de les xarxaires, anomenat així perquè és el lloc on les remendadores apedacen les xarxes de la pesca d’encerclament, hi amarren una vintena d’embarcacions pesqueres: d’encerclament que pesquen peix blau, d’arts menors que es dediquen al marisqueig i els bots petits de llum. Aquests vaixells s’han traslladat a diferents molls de la dàrsena pesquera perquè els pescadors puguin continuar desenvolupant la seva feina mentre durin les obres.

L’activitat pesquera del port de Vilanova i la Geltrú ocupa 211 pescadors que treballen amb 58 embarcacions de pesca. L’any passat, aquestes embarcacions van desembarcar 3.369 tones de peix, situant Vilanova com a primer port pesquer de la costa catalana en captures de peix, amb un preu de venda en llotja superior als 11 milions d’euros. El gerent de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez Comes, acompanyat del patró Major de la Confraria de pescadors de Vilanova, Jaume Carnicer, ha visitat les obres i ha explicat que l’actuació “ha d’ajudar a millorar el treball dels pescadors i impulsar l’activitat pesquera de Vilanova, la primera de Catalunya en quantitat de captures”.

La dàrsena pesquera és l’espai del port més visitat pels escolars i grups de jubilats. La zona on s’estan fent les obres forma part d’un itinerari pedagògic que mostra la història del port i de la llotja, les arts de pesca, els tipus de peix i el seu valor nutritiu i la sostenibilitat al mar, que visiten anualment uns 8.000 escolars. En aquest sentit, Gómez ha afegit que les obres “integren millor un espai pesquer, visitat cada any per milers d’escolars, amb la ciutat”.
26 de juny de 208                Nota de premsa