Ports de la Generalitat

Es presenta el Manual de les bones pràctiques del navegant cap al medi ambient i el mar

Divendres, 11 maig 2018

  • L’objectiu és fomentar l’esport de la vela i conscienciar els usuaris sobre la navegació i l’estada dels vaixells en els ports perquè facin un ús sostenible de les instal·lacions i vetllin pel medi ambient i el mar durant la navegació
  • La Federació Catalana de Vela i Ports de la Generalitat han elaborat el Manual de bones pràctiques que difondran a través dels mitjans de comunicació, xarxes socials, webs, aplicacions mòbils i tallers

El Manual de bones pràctiques ha de fomentar la vela i contribuir a la conscienciació dels navegants de vela cap al medi ambient perquè apliquin les bones pràctiques en el desenvolupament de la seva activitat. El Manual anirà acompanyat de recomanacions que el navegant podrà dur a terme de manera senzilla, ja que cada recomanació va acompanyada d’un raonament ambiental que justifica la seva realització. El públic objectiu són els esportistes, participants en regates, monitors, escolars i navegants que desenvolupen activitats en un port. El Manual  es difondrà a través dels mitjans de comunicació, xarxes socials, webs, aplicacions mòbils i tallers a les Escoles de Vela.

La presentació del Manual de bones pràctiques ha tingut lloc en el marc de les Jornades tècniques i de treball que organitza l’Associació Catalana de Ports Esportius i Turístics (ACPET), de dijous 10 a divendres 11 de maig, al port de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà). A l’acte hi han participat el president de la Federació Catalana de Vela, Xavier Torres, el gerent de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez Comes, la directora de l’Escola Catalana de Vela, Inés Vizcarro, i la tècnica del Programa Vela sostenible, Aurora Requena, i ha estat moderat pel director del Club Nàutic Estartit, Eugeni Figa.

Per altra banda, la cloenda de les Jornades tècniques anirà a càrrec del president de Ports de la Generalitat, Ricard Font.

Joan Pere Gómez ha dit sobre el Manual de bones pràctiques que ha de “fomentar la pràctica de la vela i conscienciar els usuaris amb recomanacions sobre la navegació i l’estada dels vaixells en els ports”. Gómez Comes també ha comentat que “un dels objectius de l’Administració portuària és optimitzar l’activitat que es desenvolupa en els ports i els recursos, tenir cura i lluitar contra la contaminació i conservar l’entorn i prevenir el canvi climàtic”.

 Bones pràctiques

El Manual de bones pràctiques ha de contribuir a millorar la consciència ambiental entre els usuaris que practiquen la navegació a vela i augmentar el coneixement científic sobre la mar.  Així mateix, ha de ser un element viu que es pugui revisar periòdicament. Els principals objectius són els següents:

._ Fomentar l’esport de la vela dins d’un marc sostenible i identificar les accions que han de fer els vaixells en els ports i els hàbits dels usuaris quan naveguen per afavorir la conservació del medi marí, millorar la gestió dels residus i potenciar l’estalvi d’energia.

._Promoure la navegació que tingui en compte la conservació de les espècies de fauna i flora marina, fent èmfasi en les espècies amb algun grau de protecció.

._ Elaborar una sèrie de recursos  que permetin fer arribar les bones pràctiques als usuaris amb pàgines web, aplicacions mòbils i tallers que organitzaran les Escoles de vela.

.- Augmentar el coneixement  científic sobre la Mar Mediterrània i promoure el coneixement dels projectes de ciència ciutadana relacionats amb el medi marí.

 

11 de maig de 2018          Nota de premsa