Ports de la Generalitat

Una quarantena d’empresaris gironins participen en una Jornada comercial del port de Palamós

Divendres, 21 abril 2017

  • El teixit industrial gironí ha conegut de primera mà el port de Palamós, els equipaments i la maquinària què disposa de capacitat per operar 500.000 tones de mercaderia anuals
  •  La Generalitat amb aquesta acció fa una aposta decidida per impulsar la importació i l’exportació de productes des del port baixempordanès

L’empresa pública Ports de la Generalitat ha organitzat avui una Jornada del sector comercial del port de Palamós (Baix Empordà), sota el lema: “El port de Palamós, la portar al mar del teixit industrial gironí”, en col·laboració amb l’Ajuntament de Palamós i les Cambres de Comerç de Girona i Palamós. La jornada, que ha tingut lloc a l’Espai del Peix, ha comptat amb la participació d’autoritats, empresaris, responsables de l’Administració marítima, agents portuaris i periodistes.

Aquest acte s’emmarca entre les accions comercials que l’Administració portuària està fent per potenciar les activitats que es desenvolupen en els ports competència de la Generalitat. Així, una quarantena d’empresaris de la demarcació gironina han conegut les instal·lacions, els equipaments i  la  maquinària especialitzada de què disposa el port de Palamós per operar mercaderies.

La Jornada del sector comercial del port de Palamós ha comptat amb la participació del vicepresident de Ports de la Generalitat, Pere Padrosa,  l’alcalde de Palamós, Lluís Puig, el gerent de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez, el president de la Cambra de Palamós, Xavier Ribera, i el regidor de Promoció Econòmica i Turisme de l’Ajuntament de Palamós, Emili Colls,  i el responsable d’explotació de la Zona Portuària Nord de Ports de la Generalitat, David Ruíz.

Resum de la Jornada

El vicepresident de Ports de la Generalitat, Pere Padrosa, ha clos la Jornada  que ha qualificat com “un èxit de participació del teixit empresarial gironí”. Padrosa ha afegit que l’acció d’avui també ha d’ajudar a “captar nous tràfics de mercaderies i impulsar el port de Palamós des de la vessant comercial com a generador de riquesa i ocupació per al territori”. Padrosa ha conclòs que “el port de Palamós ha de ser el gran port del nord de Catalunya, atès que té totes les condicions”.

En la seva intervenció, el gerent de Ports de la Generalitat ha parlat de la nova Llei de ports, actualment en tramitació parlamentària, que ha de donar resposta a les necessitats i oportunitats del sector i reforçar el concepte dels espais portuaris com operadors econòmics i prestadors de serveis. Joan Pere Gómez també ha parlat del Pla de ports 2016-2030, actualment en redacció, del qual ha destacat que  té com a missió “prestar serveis portuaris generadors de valor per als usuaris i per a la societat en general, mitjançant l’autofinançament”.

 Així mateix, Gómez ha afegit que el Pla “ha de potenciar els ports com a centres de desenvolupament econòmic, industrial logístic, esportiu i social”. Per acabar, Gómez, ha posat en valor els resultats de l’estudi d’impacte econòmic de l’activitat portuària dels 45 ports competència de la Generalitat, fet amb dades de 2014, que mostra que aquests 45 ports catalans generen 992 milions d’euros anuals de facturació i més de 9.000 llocs de treball. Preguntat per si el port de Palamós formarà part de l’espai Schengen, el gerent de Ports ha afegit ”tots els requeriments que ens estan demanant des de l’Estat per ser punt Schengen els complim”.

El president de la Cambra de comerç de Palamós, Xavier Ribera, ha posat en relleu la importància que té un port com el de Palamós com a porta per mar dels productes del teixit empresarial gironí. En aquest sentit Ribera ha destacat que “el port de Palamós és una oportunitat per a les empreses de Girona, que pot significar un estalvi de costos logístics i que per les seves dimensions ofereix una operativa àgil i competitiva”.

Així mateix, el regidor de Promoció Econòmica i Turisme de l’Ajuntament de Palamós, Emili Colls, ha reclamat a les autoritats competents més eines per impulsar  l’activitat de comercial i la de creuers “hem d’unir esforços i exigir que d’una vegada per totes, es compleixin les promeses i s’habiliti tant el Punt d’Inspecció Fronterera (PIF) com el nomenament del port Schengen,  tant necessaris per l’economia de les nostres comarques”.

Així mateix, Colls ha posat en valor el port com a generador d’activitat econòmica per al municipi i la seva àrea d’influència: “És el reconeixement cap al Port de Palamós, que sempre ha tingut aquesta missió en el territori gironí, de porta d’entrada i d’acollida, de pont d’aliances comercials internacionals i, en definitiva, de lideratge de desenvolupament econòmic de les nostres comarques”.

Capacitat per operar 500.000 tones de mercaderia

 El de Palamós és un port especialitzat en tràfics de càrrega general i mercaderies a dojo que té capacitat per absorbir fins a 500.000 tones de mercaderia anuals. Tot i això,  l’any 2016 el port baixempordanès va assolir un volum de 146.430 tones de mercaderia, incrementant un 4% respecte a l’any anterior. De la tipologia de mercaderies que operen en aquest port destaquen: pasta  i bobines de paper, biomassa forestal, barita, derivats del ciment i productes siderúrgics.

 21 d’abril de 2017           Nota de premsa