Ports de la Generalitat

Simulacre d’incendi en una embarcació d’esbarjo al port de Palamós

dimecres, 28 novembre 2018

  • Ports i Protecció Civil han organitzat l’exercici d’incendi en un vaixell esportiu  
  • El simulacre ha servit per posar en pràctica el Pla d’autoprotecció de les instal·lacions i comprovar la coordinació entre els cossos actuants

Aquest dimecres s’ha fet un simulacre d’incendi en una embarcació d’esbarjo  de set metres d’eslora que es trobava amarrada en un pantalà de la dàrsena esportiva al port de Palamós (Baix Empordà). L’exercici ha estat organitzat per Protecció Civil de la Generalitat i Ports de la Generalitat, amb la col·laboració del Club Nàutic Costa Brava.

El simulacre ha servit per desplegar la part operativa del Pla d’autoprotecció (PAU) del port i treballar la coordinació amb altres empreses del port i amb els cossos d’emergències actuants. A més de treballar la intervenció en incendis i recerca amb càmera tèrmica i provar el control d’accessos i perímetres de seguretat.

Un cop el mariner ha detectat l’incendi, el Club Nàutic ha donat l’alerta al telèfon d’emergències 112 de Catalunya, al tècnic del port. Els següents avisos han estat a la Policia Local, el Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat, el Servei Marítim de la Guardia Civil, General Nàutic i l’Associació Front al Mar. 

Cossos d’emergència

Els Bombers de la Generalitat han activat un vehicle d’aigua i una dotació de comandament. Els efectius s’han posat en contacte amb el cap de l’emergència del Port  per obtenir tota la informació del sinistre, valorar la situació, tenir coneixement de l’existència de ferits i procedir amb l’extinció.

Primer, han comprovat que la marineria ha aplicat el protocol d’actuació, concretament l’aïllament de l’embarcació incendiada. Posteriorment, els Bombers han amarrat l’embarcació afectada amb una cadena per poder procedir a l’extinció amb seguretat. Paral·lelament, han fet recerca de possibles ferits, establint un perímetre de seguretat de manera coordinada amb la resta de cossos d’emergència i han supervisat la instal·lació de les barreres de contenció que fa la marineria per evitar l’escampament de combustible.

La Policia Local de Palamós i els Mossos d’Esquadra s’han ocupat del control d’accessos al port i d’establir els perímetres de seguretat necessaris per facilitar el treball a la resta de cossos actuants.

Per part dels Mossos d’Esquadra hi ha participat un vehicle de l’Àrea Bàsica Policial ABP de la Bisbal d’Empordà i un comandament. La Policia Local de Palamós, per la seva banda, ha desplaçat un vehicle amb dos efectius.

Protecció Civil de la Generalitat ha participat a l’exercici amb un tècnic dels serveis territorials de Girona com a observador.

La Guardia Civil de Palamós, amb representació permanent a l’estació marítima del Port de Palamós, ha ofert la seva col·laboració als actuants.

Salvament Marítim ha posat a disposició de la marineria l’embarcació SIRIUS per practicar les maniobres de retirada d’embarcació.

 

28 de novembre de 2018                Nota de premsa