Ports de la Generalitat

Simulacre d’incendi en una embarcació al port pesquer de Roses

dilluns, 22 octubre 2018

  • Ports i Protecció Civil de la Generalitat han organitzat un exercici d’incendi en una embarcació pesquera al port de Roses, sense ferits
  • En el simulacre s’ha activat el Pla d’autoprotecció del port amb l’objectiu de millorar les comunicacions i la coordinació amb tots els cossos d’emergència

Aquest dilluns ha tingut lloc un simulacre d’incendi en una embarcació d’arrossegament que era atracada al costat de la benzinera, a la dàrsena pesquera del port de Roses (Alt Empordà). L’exercici ha servit per practicar algunes de les maniobres d’autoprotecció que han de conèixer i poder realitzar les marineries, així com per millorar la coordinació entre els diversos cossos actuants. Aquest simulacre ha estat organitzat per Protecció Civil de la Generalitat i Ports de la Generalitat i ha comptat amb la col·laboració de la Confraria de Pescadors de Roses, Repsol i Port Roses.

Un cop detectat l’incendi, s’ha activat el Pla d’autoprotecció (PAU) i s’ha donat l’alerta al telèfon d’emergències 112 de Catalunya, al Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat i a la Guardia Civil.

Una vegada confirmada l’emergència, el guardamolls del port ha obert i controlat els accessos a la zona afectada fins a l’arribada dels primers mitjans externs. Posteriorment, s’ha incorporat a la realització d’altres tasques com la instal·lació de barreres i també ha col·laborat amb l’equip d’intervenció del port.

La marineria de Port Roses s’ha constituït com a equip d’intervenció i conjuntament amb Salvament Marítim han procedit a realitzar les maniobres necessàries per aïllar i assegurar al moll l’embarcació afectada. La seva prioritat ha estat preparar l’entorn per facilitar la intervenció dels Bombers de la Generalitat.

Cossos d’emergències

Els Bombers de la Generalitat han desplaçat dues dotacions: un camió d’aigua i un vehicle lleuger de comandament i coordinació. A l’arribada, els efectius s’han posat en contacte amb el cap d’intervenció del port per valorar la situació i comprovar que marineria hagi complert el protocol d’actuació que implica, entre d’altres, l’aïllament de l’embarcació per evitar la propagació i la col·locació de barreres. Acte seguit, s’ha procedit a les tasques d’extinció de l’embarcació.

Aquest simulacre forma part dels exercicis habituals dels Bombers de la Generalitat per posar en pràctica el protocol d’actuació en cas d’incendi en embarcacions a ports esportius.

La Policia Local i els Mossos d’Esquadra s’han ocupat del control d’accessos al port i d’establir els perímetres de seguretat necessaris per facilitar el treball a la resta de cossos actuants. També s’han encarregat de mirar que no hi hagi ningú als vaixells dins el perímetre de seguretat. Per fer-ho, els Mossos han participat amb 4 dotacions, un vehicle de l’ABP de Roses i un furgó com a Centre de Comandament avançat.

Una embarcació del Servei Marítim Provincial de la Guàrdia Civil ha controlat els accessos a la bocana del port i ha desallotjat alguns punts d’amarratge propers a la zona. Salvament Marítim hi ha participat amb la Salvamar Castor i ha donat suport als bombers.

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC), a través del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT, ha fet seguiment del simulacre i un tècnic de Protecció Civil de la Generalitat a Girona ha estat present com a observador.


22 d’octubre  de 2018                      Nota de premsa