Ports de la Generalitat

Simulacre d’incendi en una embarcació al port de Vilanova i la Geltrú amb dos ferits

Dijous, 23 maig 2019

  • Ports i Protecció Civil de la Generalitat han organitzat l’exercici d’incendi d’un vaixell amarrat a la dàrsena comercial amb dos ferits
  • Durant el simulacre s’ha activat el Pla d’autoprotecció del port de Vilanova i la Geltrú amb l’objectiu de millorar les comunicacions i la coordinació amb els cossos d’emergència i els equips interns

Avui dijous ha tingut lloc un simulacre d’incendi en una embarcació amb dos ferits a la dàrsena comercial del port de Vilanova i la Geltrú (Garraf). L’embarcació, el remolcador Punta Mayor de Salvament Marítim, estava amarrada al moll de Baix a Mar, al costat d’una de les grues que s’utilitzen per a la càrrega i descàrrega de mercaderies, que també ha estat afectada per l’incendi. Els dos ferits han estat el tripulant de l’embarcació per cremada i el gruista per atac d’ansietat. L’exercici ha estat organitzat per Protecció Civil de la Generalitat i Ports de la Generalitat, en col·laboració amb l’empresa estibadora Sammer (Manipuladora de Mercancías s.a.).

Amb aquest simulacre s’ha posat a prova el Pla d’autoprotecció del port de Vilanova. A més, l’exercici ha servit per donar compliment al Pla de seguretat de l’ISPS (Internacional Ship and Port Faciltiy Security) que recomana la realització d’exercicis pràctics periòdicament.

El gruista ha detectat l’incendi a l’embarcació i ha alertat al telèfon d’emergències 112 de Catalunya. Un cop confirmada l’emergència, des del port s’han realitzat la resta d’avisos al Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat i a la Guardia Civil.

La tripulació ha realitzat una primera intervenció sense èxit i ha evacuat el vaixell. En realitzar el recompte han detectat que faltava un tripulant i ho han comunicat. El guardamolls s’ha coordinat amb el remolcador del port per a la col·locació de les barreres anticontaminació per confinar el vessament de carburant a l’aigua.

Cossos d’emergència

Els Bombers de la Generalitat han participat a l’exercici amb 14 efectius i 3 dotacions, comptant amb el vehicle autoescala i altres de comandament. A banda del seguiment i control del simulacre, s’han realitzat les operacions de prova de comunicacions i supervisió del procés.

El Sistema d’Emergències Mèdiques SEM ha mobilitzat una ambulància de Suport Vital Bàsic (SVB) amb dos tècnics d’emergències sanitàries (TES), i un vehicle de comandament. El SEM ha atès al ferit inconscient amb cremades, i un cop avaluat i estabilitzat s’ha procedit al seu trasllat a l’Hospital Residència Sant Camil de Sant Pere de Ribes. El gruista amb atac d’ansietat ha estat atès i no ha requerit trasllat.

Els Mossos d’Esquadra, amb una patrulla, han treballat conjuntament amb la Policia Local de Vilanova en les tasques de control d’accés a les instal·lacions.

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC), a través del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT, ha fet seguiment del simulacre i dos tècnics de Protecció Civil de la Generalitat a Barcelona han estat presents com a observadors. També han estat presents a l’exercici dos observadors de Protecció Civil de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

Salvament Marítim ha col·laborat al simulacre cedint el seu remolcador “Punta Mayor” com a vaixell incendiat, i també amb l’embarcació Polaris fent tasques d’intervenció des de l’aigua. D’altra banda, la Guardia Civil ha participat a l’exercici amb una embarcació patrullera realitzant tasques de protecció de l’escenari i regulant el trànsit marítim.

 

23 de maig de 2019                     Nota de premsa