Ports de la Generalitat

Simulacre d’incendi i vessament de gasoil en una embarcació d’esbarjo al port del Port de la Selva

dimecres, 26 setembre 2018

  • Ports i Protecció Civil de la Generalitat han organitzat aquest exercici d’incendi sense ferits al port del Port de la Selva
  •  En el simulacre s’ha activat el Pla d’autoprotecció del port amb l’objectiu de millorar les comunicacions i la coordinació amb tots els cossos d’emergència

Aquest dimecres ha tingut lloc un simulacre d’incendi sense ferits en una embarcació amarrada a les instal·lacions del Club Nàutic del port del Port de la Selva (Alt Empordà). L’exercici ha servit per practicar algunes de les maniobres d’autoprotecció que han de conèixer i poder realitzar els membres del port, així com millorar la coordinació entre els diversos mitjans actuants. Aquest simulacre ha estat organitzat per Protecció Civil de la Generalitat i Ports de la Generalitat.

Un cop detectat l’incendi en una embarcació d’uns 6 metres d’eslora que era amarrada a les instal·lacions del Club Nàutic, s’ha activat el Pla d’autoprotecció (PAU) i s’ha alertat al telèfon d’emergències 112 de Catalunya, al Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat, a la Guardia Municipal i a la Guardia Civil.

Un cop confirmada l’emergència, el Guardamolls ha obert i controlat els accessos a la zona afectada fins a l’arribada dels primers mitjans externs. Posteriorment s’ha incorporat a la realització d’altres tasques com la instal·lació de barreres o col·laborar amb l’equip d’intervenció del club nàutic.

Els mariners del Club Nàutic s’han constituït com a equip d’intervenció i han procedit a realitzar les maniobres necessàries per aïllar i assegurar al moll l’embarcació afectada.

Cossos d’emergència

Els Bombers de la Generalitat han desplaçat un camió d’aigua i un vehicle lleuger de comandament i coordinació. En arribar, els efectius han comprovat que marineria hagi complert el protocol d’actuació que implica, entre d’altres, l’aïllament de l’embarcació per evitar la propagació, i la col·locació de barreres. Acte seguit s’ha procedit a les tasques d’extinció de l’embarcació.

Aquest simulacre forma part dels exercicis habituals dels Bombers de la Generalitat per posar en pràctica el protocol d’actuació en cas d’incendi en embarcacions a ports esportius.

La Policia Local i els Mossos d’Esquadra s’han ocupat del control d’accessos al port i d’establir els perímetres de seguretat necessaris. També s’han encarregat de mirar que no hi hagi ningú als vaixells de dins el perímetre de seguretat. Els Mossos d’Esquadra han mobilitzat al simulacre un vehicle amb dos efectius, i la Guàrdia Municipal també una patrulla..

Una embarcació del Servei Marítim Provincial de la Guàrdia Civil ha controlat els accessos a la bocana del port, i Salvament Marítim hi ha participat amb la Salvamar Alnilam.

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC), a través del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT, ha fet seguiment del simulacre i un tècnic de Protecció Civil de la Generalitat a Girona ha estat present com a observador.

 

26 de setembre de 2018                 Nota de premsa