Ports de la Generalitat

Calvet: “Hem invertit 8,5 MEUR en obres a quatre ports ebrencs per reparar els danys ocasionats pel temporal Glòria sense aturar-nos ni un sol dia”

Dilluns, 19 abril 2021

  • El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha visitat avui el port de l’Ametlla de Mar i el port de l’Ampolla, on s’han reforçat els dics de recer, i a l’Ampolla també s’han construït 16 casetes per als pescadors
  • Calvet ha respost a la queixa de la ministra Ribera sobre la falta de diàleg amb Catalunya respecte els fons europeus: “El que dificulta el diàleg és fer un “Plan de protección” del Delta a esquenes del territori que no és ni “plan” ni “protección”

L’empresa pública Ports de la Generalitat ha finalitzat les obres d’emergència per reparar els desperfectes causats pel temporal excepcional Glòria el gener de 2020 als ports de l’Ametlla de Mar, l’Ampolla, les Cases d’Alcanar i Sant Carles de la Ràpita, aquest últim amb menys afectació. L’objectiu d’aquestes actuacions, ha detallat el conseller Calvet “ha estat donar funcionalitat, seguretat i estabilitat als quatre ports, i recer i servei a l’activitat portuària que s’hi desenvolupa, amb una inversió de 8,5 milions a les Terres de l’Ebre”.

El conseller ha remarcat que “no és una xifra menor” i que s’ha fet “amb poc menys d’un any. Al dia següent del temporal ja hi estàvem treballant i també és important remarcar que no hem parat ni un sol dia”.

El conseller Calvet ha explicat que Ports de la Generalitat va tenir un repte molt important per fer front als danys del Glòria: “Primer amb la reparació i, després, per aconseguir que aquestes infraestructures tinguin una funcionalitat més adaptada, que hi hagi més sostenibilitat” però també ha emfasitzat que “totes aquestes actuacions van encaminades a aconseguir una major relació entre els ports i les ciutats que els acullen. Un exemple és el passeig que visitem avui que l’hem fet un veritable atractiu de la ciutat amb l’objectiu que els ports estiguin al servei de la ciutadania”.

Les obres de major envergadura s’han dut a terme als ports de l’Ametlla de Mar i l’Ampolla que tot i estar emmarcades en un període de pandèmia s’han fet amb molta celeritat.  En un any, s’han realitzat estudis tècnics com ara, batimetries del fons marí, topografies per veure la reposició de les peces d’escullera a fer i estudis tècnics que indicarien la millor solució per reparar les dues infraestructures. Es van redactar els projectes constructius dels dos ports i s’han executat les obres. La finalitat d’aquests treballs ha estat millorar els dics enfront dels episodis d’ultrapassament d’onatges, en cas de temporal, que puguin posar en perill els usuaris i les embarcacions.

L’Ametlla de Mar (3,9 MEUR)

 El temporal es va emportar molts blocs de pedra d’escullera al llarg de tot el dic de recer del port de l’Ametlla de Mar, afectant sobretot el primer i el tercer tram del dic de recer fins a la bocana, amb desperfectes a l’espatller, el passeig de l’espatller, el final del dic o morrot, els vials annexos i el moll de llevant.

Els treballs han consistit a reforçar la part exterior del dic amb 44.700 tones de pedra d’escullera d’entre 4 i 7 tones, per donar estabilitat i seguretat a la infraestructura davant de futurs temporals. Així mateix, s’ha fet un recreixement d’un metre i mig de l’espatller al tercer tram per poder construir un botaones a la part exterior. A més, s’ha donat continuïtat al passeig per sobre de l’espatller que ara té una longitud de 300 metres i, s’ha col·locat una barana per a la seguretat dels vianants. Les obres han finalitzat amb la pavimentació i la senyalització de tot el vial de llevant.

L’Ampolla (4,3 MEUR)

El conseller Calvet ha lliurat avui les claus de les noves casetes construïdes per als estris de pesca als pescadors de l’Ampolla. En total, s’han edificat 16 casetes, ja que les anteriors havien quedat malmeses pel temporal Gloria, amb l’objectiu de continuar donant servei al sector pesquer del municipi. També s’han construït dues casetes més, l’una, per a usos portuaris i, l’altra, per al mòdul dels olis usats de les embarcacions pesqueres.

Un dels ports més afectats pel temporal Gloria va ser el de l’Ampolla que va rebre l’impacte d’ones de fins a 4 metres d’alçada, i va patir danys estructurals al dic de recer i al moll adossat. Els dies posteriors al temporal es va treballar per recuperar al més aviat possible, les condicions operatives mínimes per reprendre les activitats. Es va netejar el recinte portuari de restes vegetals, sediments i residus arrossegats, atès que el port va patir tant ultrapassaments d’onatge com avingudes d’aigua d’un barranc. A més, es va portar maquinària per recuperar les xarxes i els estris de pesca que havien estat arrossegats pels cops de mar al fons del port per intentar ajudar els pescadors i que l’activitat tornés amb rapidesa a la normalitat. Mentre van durar les obres, es van generar espais perquè els pescadors continuessin fent la seva feina amb la normalitat que permet una obra d’aquesta magnitud.

L’actuació ha consistit a fer una reposició de  67.200 tones de pedra d’escullera d’entre 4 i 12 tones a la banda exterior del dic amb l’objectiu de reforçar la infraestructura i donar més estabilitat i seguretat al port. Així mateix, el mur de l’espatller de formigó s’ha recrescut una mitjana de 0,77 centímetres per poder construir un botaones a la part exterior perquè quan arribin les onades hi rebotin i siguin impulsades cap a la mar. També s’ha instal·lat enllumenat públic al dic de recer amb làmpades LED per promoure l’estalvi energètic, serveis de telecomunicacions i una xarxa de parallamps.

Les Cases d’Alcanar (192.000 €)

El port de les Cases d’Alcanar va patir danys estructurals a la punta del dic del costat de la bocana, així com la pèrdua de blocs d’escullera al llarg de la infraestructura de recer. Les obres d’emergència han consistit en la reparació de l’extrem del dic o morrot, la reposició de blocs d’escullera al dic i l’arranjament d’un tram del moll. En total s’han col·locat 3.200 tones d’escullera en blocs d’entre 4 i 6 tones per unitat.

Per altra banda, el temporal al port de Sant Carles de la Ràpita va descalçar una part de la base del moll Montsià i el passeig annex al molls Montsià i Trabucador, que es va reparar amb un cost de 65.000 euros.

Inversions de l’ACA

El titular de DTES ha avançat que a la tarda visitaran unes actuacions subvencionades per l’ACA. “Hem dissenyat un pla de subvencions als ajuntaments i a les entitats per reparar danys del Glòria però també perquè aquestes actuacions ens permetin prevenir les avingudes en el cas d’episodis meteorològics extrems com el que vam viure. A Les Terres de l’Ebre hem fet tres actuacions per valor de 850.000, contents d’haver reaccionat amb rapidesa i sobretot crear condicions per tal d’impedir que futurs episodis ens facin malbé les lleres o les travesses urbanes.” Calvet ha volgut posar l’accent al fet que “per primera vegada en la història es faran directament en territori de la CHE. Vam fer una reforma legislativa per poder actuar tant a l’Ebre com al Xúquer”.

Resposta a la ministra de Transició Ecològica

 Des de les Terres de l’Ebre el conseller de Territori i Sostenibilitat, respost les crítiques de  la ministra de Transició Ecològica a presumptes dificultats de diàleg amb el Govern de la Generalitat sobre els fons europeus. Calvet ha aclarit que “el que dificulta el diàleg és fer un “Plan de protección” del Delta a esquenes del territori que no és ni “plan” ni “protección”, també que s’hagi negat sistemàticament la transferència del 0,7% ambiental amb sentències del TC que hi obliguen, o que es negui la possibilitat de territorialitzar o repartir els ingressos de la subhasta de CO2 que són mecanismes que ajudarien a fer millors polítiques ambientals, més pròximes al territori”.

Pel conseller, “quan es reclama diàleg, s’ha de començar sempre pel diàleg en l’exercici de les seves pròpies competències i la ministra ha demostrat que no dialoga amb Catalunya. Potser amb aquest titular el que busca ja és una excusa avançada per continuar perjudicant Catalunya en el repartiment dels fons europeus”. Calvet ha volgut transmetre que “el Govern de la Generalitat de Catalunya està molt tranquil i segur del que ha fet. Hem fet els deures, hem sabut localitzar projectes i prioritzant-los. Les empreses catalanes també. Qui no els ha fet és el govern espanyol: a hores d’ara continuen havent massa incògnites sobre com els aplicaran a la pràctica; empreses i institucions hem treballat a les palpentes. Continuem reclamant tant des de la Generalitat com des dels municipis puguem decidir sobre l’aplicació d’aquest fons europeus que ens han de permetre tenir una economia més preparada d’una reactivació econòmica que amb l’Agenda Verda al centre de les decisions ens generin una economia i una societat més resilient”.

Finalment, Calvet ha argumentat què representaria per a Catalunya si el ministeri vol destinar fons europeus a certes actuacions ambientals: “Això de fer servir fons europeus amb solucions que a Catalunya ja fa anys que hem aplicat: fiscalitat ambiental avançada que ens ha permès tenir un bon sistema de sanejament o un bon sistema de gestió de residus, seria en definitiva perjudicar activament de nou la societat i l’economia catalana.

 

19 d’abril de 2021             Nota de premsa