Ports de la Generalitat

Catalunya potencia l’emprenedoria, la innovació, la tecnologia i la sostenibilitat a través del projecte europeu Psamides

Dijous, 14 octubre 2021

  • Empreses innovadores presenten al Saló Nàutic projectes dirigits a optimitzar i modernitzar els ports petits i mitjans amb eines capdavanteres, un dels eixos del nou Pla de ports de Catalunya
  • El projecte Psamides té com a objectiu optimitzar els ports petits i mitjans amb eines innovadores per potenciar l’activitat turística, millorar la prestació dels serveis, racionalitzar els costos, impulsant alhora la sostenibilitat ambiental

En el marc del Saló Nàutic Internacional de Barcelona, l’empresa pública Ports de la Generalitat, un dels socis del projecte europeu Psamides, ha organitzat una jornada perquè les petites i mitjanes empreses europees presentin projectes innovadors que després es puguin implementar en els ports petits i mitjans europeus. L’objectiu és difondre la innovació, la tecnologia i la sostenibilitat ambiental de mans de l’emprenedoria perquè es pugui aplicar als ports.

Set empreses catalanes, franceses i portugueses han presentat projectes d’innovació tecnològica com ara, una aplicació de monitoratge del fons marí per veure l’estat de les infraestructures portuàries, un nou sistema d’hàbitats marins per salvaguardar la fauna que hi ha a l’aigua dels ports, nous sistemes de torretes de subministrament de serveis intel·ligents, pantalans trencaones flotants, sistemes de monitoratge de l’activitat portuària mitjançant anàlisis intel·ligents d’imatges, etc.

A l’acte han assistit la directora general de l’Acció Exterior, Muntsa Vilalta, el secretari general de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània, Xavier Bernard-Sans, i  el director general de Ports de la Generalitat, Pere Vila, entre altres directius i tècnics.

En línia amb aquest projecte, el Pla de ports pretén implementar un model d’innovació organitzat i actiu que permeti ser renovador de forma constant i sistemàtica, afavoreixi el creixement d’empreses capdavanteres, contribueixi a les noves estratègies en mobilitat sostenible i en adaptació i mitigació al canvi climàtic, en un context d’emergència climàtica. Així, es vol potenciar la gestió integrada de les activitats portuàries en el conjunt dels ports catalans i la sinergia entre els ports i el territori com a oportunitat de benefici social i territorial.

Psamides

El projecte europeu Psamides té com a objectiu optimitzar el funcionament dels ports petits i mitjans a través de la implantació d’eines innovadores que ajudin a gestionar els fluxos turístics, controlar millor els costos, proporcionar més serveis als usuaris i estimular l’eco-innovació d’aquests ports reduint les externalitats ambientals derivades de l’activitat turística. Psamides compta amb un pressupost de 2,8 milions d’euros, un 85% dels quals finançats pel programa Interreg-MED de la Unió Europea. El projecte es va iniciar el gener del 2020 i finalitza el juny de 2022.

Els ports petits i mitjans, amb les seves zones nauticoesportives, les grans eslores, l’activitat de creuers i les indústries turístiques relacionades, són un factor clau de competitivitat a l’àrea MED (Mediterrània). Una part important del turisme de l’àrea MED es canalitza a través d’aquests ports i es concentra a les zones costaneres. Aquests ports han de jugar un paper fonamental a l’hora d’articular el turisme costaner i marítim, connectant el rerepaís i les comunitats.

Entre els objectius del projecte, s’ha de crear una comunitat de creixement blau de ports petits i mitjans, adoptant un enfocament transnacional per aconseguir que aquests ports puguin crear un ecosistema de negocis integrat que doni suport a la innovació i permeti superar la limitació de fons i de personal actual, per tal que aquests ports puguin identificar quines són les solucions més efectives en cada cas. Així mateix, millorar la governança del creixement blau, creant una eina i una metodologia multinivell efectiva que permeti capitalitzar les experiències de gestió, que es podrien reproduir en centenars de ports de l’àrea MED.

El projecte inclou deu socis: Ports de la Generalitat de Catalunya, Ports Illes Balears, Port de Sète, Port de Càndia (Iràklion), Pôle Mer Med, Athena R&I Center, IMT Montenegro, la Universitat de Rijeka, SAS Noveltis i l’EPM (Euroregió Pirineus-Mediterrània), de la qual la Generalitat de Catalunya n’és membre fundador, amb el govern de les Illes Balears i la Regió d’Occitània (França).

 

14 d’octubre de 2021          Nota de premsa