Ports de la Generalitat

La Generalitat posa en servei una font ornamental a la zona del Trajo Garbí del port de Vilanova i la Geltrú

Dilluns, 19 octubre 2020

  • La font ornamental incorpora sortidors d’aigua i a la part central l’escultura d’una cua de balena per ajudar a divulgar l’activitat d’albiraments de cetacis que es fa a la costa del Garraf
  • El passeig elevat i la font ornamental són dos nous espais de referència per a  la ciutadania a la zona del Trajo Garbí que han de formar part de la identitat de Vilanova i esdevenir un nou atractiu turístic

El secretari d’Infraestructures i Mobilitat i president de Ports de la Generalitat, Isidre Gavín, acompanyat de l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, i el director general de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez, ha posat en servei la font ornamental transitable a la zona del Trajo Garbí. La part central de la font s’ha dotat d’un element escultòric en forma de cua de balena per posar en relleu el port de Vilanova com a port base de referència en l’estudi científic del rorqual comú i l’activitat d’albiraments de cetacis al Garraf, així com conscienciar la ciutadania amb el medi ambient. Després, Gavín ha visitat el nou passeig elevat, acabat de construir. Les dues actuacions han suposat una inversió d’1,1 milions d’euros.

L’objectiu del projecte ha estat convertir la superfície del contradic en un nou passeig elevat i dotar l’espai del costat amb una font ornamental transitable amb un element escultòric a la part central. El president de Ports de la Generalitat, Isidre Gavín ha comentat que “hem invertit 1,1 milions al port de Vilanova en un passeig elevat i una nova zona de lleure per posar en valor aquesta part del Trajo Garbí, crear un espai singular per a la ciutadania i convertir-lo en un atractiu turístic per als visitants”.

Font ornamental

El nou espai de lleure té una superfície de 1.000 metres quadrats i s’ha dotat d’una font ornamental amb sortidors d’aigua a una alçada d’entre 4 i 10 metres. La font incorpora l’escultura d’una cua de balena per divulgar l’activitat de recerca i d’investigació que es fa a través del Projecte Rorqual amb els cetacis que visiten la costa del Garraf, i contribuir a conscienciar el ciutadà amb el medi ambient.

El port de Vilanova i la Geltrú és el port base de l’estudi científic del rorqual comú, la balena que es troba regularment a la Mediterrània. El projecte vol aprofundir en el coneixement de l’espècie, així com en les condicions que afavoreixen la seva presència durant la primavera a la costa del Garraf. Després, els seus resultats es divulguen entre la comunitat científica i el públic en general.

L’activitat d’albiraments a la costa del Garraf ha permès constatar la gran biodiversitat existent a la zona, amb més de 60 albiraments l’any, que suposen a la vora d’un centenar d’individus observats de febrer a juny. A més de les balenes, s’albiren altres espècies de cetacis com el dofí mular, el dofí llistat o el dofí que porta per nom cap d’olla gris.

Passeig elevat

El nou passeig elevat fet per sobre de l’escullera del contradic s’ha convertit en un dels espais més visitats per la ciutadania per passejar i gaudir del port en el seu vessant més familiar i de proximitat, al qual es pot accedir tant a peu com amb el carril bici habilitat. El passeig referma la relació del port en el nucli urbà, donant continuïtat al passeig que ve del parc de Ribes Roges fins a la bocana del port.

El passeig elevat té una amplada de 6 metres i una superfície de 9.587 metres quadrats. Disposa de dos miradors, un primer, que disposa d’un voladís damunt l’escullera i amb grades per als vianants, al costat de les instal·lacions de la Daurada, i un segon, a l’extrem del dic, al costat de la balisa vermella i a tocar de la bocana del port, amb l’objectiu que els vilanovins i les vilanovines puguin veure l’activitat portuària i gaudir del mar. A més, al segon mirador, arran del moll s’han instal·lat unes lletres corpòries amb el nom de “Port de Vilanova i la Geltrú”, per donar la benvinguda als navegants i com a referència per a la ciutadania.

 

19 d’octubre de 2020