Ports de la Generalitat

Ports de la Generalitat inverteix 1 milió d’euros en la construcció de la llotja de peix del port de Deltebre

dijous, 22 setembre 2022

  • L’edifici disposa d’una sala de subhastes amb grades, una zona per preparar el peix, una zona d’oficines, un espai destinat a bar-restaurant, un circuit per als visitants, amb plaques solars a la coberta per al seu autoconsum energètic
  • El gestor de la concessió de la llotja haurà d’equipar l’interior de la llotja amb una cinta transportadora per a les caixes del peix, pantalles digitals per veure el peix i el preu, maquinària, cambra frigorífica i mobiliari

L’empresa pública Ports de la Generalitat ha dut a terme les obres de la llotja de peix del port fluvial de Deltebre perquè els pescadors puguin fer la comercialització del peix dins de les instal·lacions portuàries, millorant la qualitat, la traçabilitat del producte, acomplint la normativa sanitària vigent de les llotges en tancaments, revestiments, paviments i xarxes de serveis. Aquest ha estat un edifici molt demandat pel sector pesquer que permetrà fer la subhasta del peix, la seva manipulació i la seva distribució dins del mateix recinte portuari. L’objectiu d’aquest edifici és donar millor servei als pescadors i a la flota actual de 24 embarcacions d’arts menors que treballen al port. La construcció de l’edifici ha suposat una inversió de gairebé 1 milió d’euros.

El secretari de Mobilitat i Logística i president de Ports de la Generalitat, Isidre Gavín, acompanyat de l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, el director general de Ports de la Generalitat, Pere Vila, i el patró major de la Confraria de Pescadors de Deltebre, Lluís Àngel Casanova, han visitat aquest dijous les obres realitzades a la llotja del port de Deltebre.

Gavín ha remarcat que la de Deltebre és “una llotja moderna i adequada per facilitar la feina als pescadors, funcionant amb energies renovables per ajudar al medi ambient i a l’economia del sector pesquer ebrenc”. El secretari ha posat de relleu la voluntat del Govern que “els ports siguin autèntics motors econòmics i dinamitzadors del territori”. “La llotja serà un atractiu turístic des d’on es promourà el peix de proximitat”, ha afegit. Gavín ha explicat que “ara, hem d’iniciar els tràmits per a la concessió administrativa de l’edifici”.

La llotja

L’edifici té tres zones diferenciades amb un espai per a la recepció del peix, una sala de subhastes amb grades i seients per als compradors, una sala de manipulació de peix  i un espai per a la distribució dels productes pesquers. Així mateix, s’han creat espais annexos per encabir la cambra frigorífica i el magatzem de caixes. A més, s’ha construït un tercer espai destinat a usos administratius. Les obres també han suposat la construcció de noves canonades de serveis d’electricitat, enllumenat, comunicacions i aigua, i la dotació d’aire condicionat a l’edifici. Tots els tancaments, paviments, revestiments i xarxes de serveis s’han creat d’acord a la normativa sanitària vigent.

La llotja disposa d’energies renovables per a l’autoconsum dels serveis de la llotja. S’han instal·lat 72 plaques fotovoltaiques a la coberta que produiran 20 kW d’energia elèctrica i deixaran d’emetre 10 tones de CO2 a l’atmosfera, ajudant a descarbonitzar el territori, i donant continuïtat a una de les línies estratègiques del departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori.

Per integrar millor el port amb la població i promoure l’activitat pesquera, s’ha creat  un circuit a la sala de subhastes amb una paret i cristalleres perquè els visitants puguin veure la subhasta del peix, atès que l’activitat de la subhasta és un fort atractiu turístic de les poblacions pesqueres.

El nou equipament disposa d’un espai destinat a bar-restaurant, des d’on es podrà promocionar el turisme gastronòmic, la cultura marinera i posar valor el peix de proximitat. Des de la terrassa, els visitants podran gaudir de les vistes de la desembocadura de l’Ebre. Tant al bar-restaurant com al circuit per als visitant s’hi podrà arribar mitjançant un ascensor per facilitar l’accessibilitat a persones amb mobilitat reduïda.

Equipament interior

El concessionari de la llotja es farà càrrec de l’equipament de l’interior de l’edifici. Han de col·locar una cinta automatitzada transportadora per portar les caixes de peix mentre es fa la subhasta; pantalles digitals on es veurà el peix, el preu de sortida i el nom de l’embarcació; comandaments a distància per als compradors; dotar les instal·lacions d’una cambra frigorífica, així com de la maquinària necessària per desenvolupar l’activitat;  a més d’incorporar el mobiliari per a les oficines i la sala de reunions. Un cop l’edifici estigui equipat, els pescadors descarregaran el peix en caixes des de les embarcacions i amb els carros les portaran a la llotja per fer la subhasta.

 

22 de setembre de 2022              Nota de premsa