Ports de la Generalitat

Projecte Psamides

Psamides, un projecte europeu per implantar eines innovadores als ports petits i mitjans de la Mediterrània.

L’objectiu global del projecte: Optimitzar el funcionament dels ports petits i mitjans a través de la implantació d’eines innovadores que ajudin a gestionar els fluxos turístics, controlar millor els costos, proporcionar més serveis als usuaris i estimular l’ecoinnovació d’aquests ports reduint les externalitats ambientals derivades de l’activitat turística.

El pressupost: 2,8 milions d’euros, un 85% dels quals finançats pel programa europeu Interreg MED de FEDER/IPA.

El projecte és compost per deu socis:

Psamides: Els reptes del projecte

Repte 1)

Crear una comunitat de Creixement Blau (Blue Growth), que reuneixi clústers de sectors diversos, operadors comercials i autoritats portuàries. Les noves tecnologies, productes i serveis específics per a ports petits i mitjans rebran suport, s’adaptaran, es provaran i es difondran.

Psamides aportarà solucions en dues àrees principals:

Optimització del model de gestió dels ports mitjançant la incorporació d’eines integrades per millorar el funcionament dels ports esportius i controlar els hàbits dels usuaris: gestió intel·ligent dels amarratges i les boies, supervisió remota de les embarcacions, millor gestió de la disponibilitat dels vaixells, nova generació de sistemes portuaris, tecnologies via satèl·lit per a la vigilància marítima, infraestructures intel·ligents i sensors intel·ligents, i TIC’s per a la col·laboració en la xarxa intraportuaria amb la utilització d’un quadre de comandament centralitzat.

Gestió sostenible: suport a la transició energètica del combustible a l’electricitat o al GNL, i noves solucions ecològiques per a la gestió dels residus i l’aigua. Anticipació a les repercussions de les activitats dels creuers i la navegació, aportant eines de gestió intel·ligents i eficaces.

Repte 2)

Millorar la governança del Creixement Blau, creant una eina i una metodologia de governança multinivell efectiva que permeti capitalitzar les experiències de gestió, que es podrien reproduir en centenars de ports de l’àrea MED.

Proporcionant una base comuna per a l’adaptació legislativa i l’aplicació de les millors solucions, donant suport a una nova generació de ports petits i mitjans, que conjuntament amb els municipis amb què estan connectats, es convertiran en laboratoris vius dels quals sorgiran noves oportunitats industrials vinculades a la gestió del turisme, i estratègies dirigides per la comunitat.

Notes de premsa

 

Data d’actualització: 30/5/2022