Ports de la Generalitat

El Club Nàutic d’Arenys de Mar guanya el concurs per a l’explotació de la dàrsena esportiva

divendres, 24 novembre 2017

  • El projecte del Nàutic, que es va licitar al juliol passat, ha de modernitzar les instal·lacions, diversificar l’oferta nàutica, potenciar l’escola de vela, apostar per la mobilitat sostenible i integrar l’espai nàutic amb el municipi, amb una inversió de 6,2 milions d’euros

El Club Nàutic Arenys de Mar ha guanyat la concessió per gestionar la dàrsena esportiva durant 25 anys. Aquesta nova concessió va lligada a un projecte de modernització i optimització de les instal·lacions, el Club va presentar la seva oferta a licitació al juliol passat. Les actuacions a realitzar en el projecte del Club Nàutic estan subjectes al Pla especial del port, es faran per etapes i s’iniciaran  a l’octubre de 2018, amb una inversió total de 6,2 milions d’euros.

Aquesta concessió s’emmarca en els processos de renovació de les dàrsenes esportives gestionades pel sector privat que han finalitzat la seva concessió com la d’Arenys de Mar. L’objectiu és actualitzar les instal·lacions amb visió de futur de manera que aportin valor al sector nàutic, que siguin més sostenibles i ajudin a dinamitzar econòmicament els ports catalans.

Obres i calendari

A l’octubre de 2018 es preveu iniciar la construcció de nous pantalans flotants, que i s’ordenaran per eslores i amb els quals s’incorporaran noves torretes de serveis d’aigua i llum. Així mateix, es crearà una plataforma per ubicar la motonàutica, les embarcacions de rem i una zona d’embarcament per a persones amb mobilitat reduïda.

També es construirà un petit pantalà de subministrament de carburant per als clients, que s’ubicarà a l’altra banda de l’escullera de Sibèria. També es farà la recollida de sentines i aigües grises dels vaixells.

Les noves edificacions responen al planejament urbanístic i a una bona integració paisatgística. Així, a finals de 2019 està previst enderrocar el porxo de Ribera per fer-hi la marina seca. Aquest nou equipament disposarà de 2 prestatgeries de tres alçades que en una primera fase donaran cabuda a 84 embarcacions. Amb la segona fase s’incrementarà el nombre de vaixells fins a un total de 168 embarcacions de petita eslora.

A finals de l’any 2020 es construirà l’edifici de la Sibèria i es farà la rehabilitació de la seu social a ribera amb un porxo que enllaçarà amb la recepció i farà de terrassa elevada eliminant el portaló.

Potenciar la mobilitat i l’ús d’amarratges

El projecte potencia la mobilitat i l’ús de les instal·lacions amb oferta d’amarradors de lloguer, mesures per fomentar la navegació fora de temporada i l’ús compartit, amb l’objectiu de diversificar l’oferta, captar més usuaris i apropar la nàutica a la ciutadania. Amb aquest projecte el Club disposarà de 374 amarradors esportius, 168 espais per petita eslora en marina seca, un espai per a 60 embarcacions de rem i 25 de moto nàutica. Amb una reubicació de l’espai destinat a la vela lleugera.

El Club promourà l’ocupació dels amarradors amb el lloguer dels amarratges quan estiguin lliures, destinarà un espai per a embarcacions de lloguer i potenciarà la multipropietat. Farà una campanya de promoció  a través de la pàgina web,  plataformes de reserva, xarxes socials i amb l’organització de regates i actes i participació en les principals fires del sector.

L’atenció al client ampliarà el seu horari i es farà 365 dies a l’any amb diferents  franges horàries i idiomes. Es facilitarà informació turística, serveis d’intermediació i comercialització i dades meteorològiques.

Aposta ferma per la sostenibilitat

Les instal·lacions esportives faran una aposta per la mobilitat i l’accessibilitat dels ciutadans. Així, es definiran itineraris públics a peu per als vianants. S’instal·laran tres punts de càrrega per a vehicles elèctrics. També s’incorpora l’activitat de lloguer  de bicicletes per al públic en general, que es dotarà d’un espai i un aparca bicis. A més, es disposarà d’una zona d’aparcament per a vehicles i un servei per als carretons de les embarcacions.

A més, la dàrsena es dotarà d’un desfibrilador, convertint-se en un espai cardioprotegit.

Es tindrà cura amb l’optimització dels recursos  amb la instal·lació de mecanismes de telegestió en les torretes dels pantalans per estalviar aigua. Es faran campanyes de sensibilització del consum dels recursos. La dàrsena es dotarà  de nou enllumenat amb tecnologia LED per aconseguir un 50% d’estalvi energètic.  També s’instal·laran plaques solars en els edificis i un sistema d’energia geotèrmica.

Impuls a l’activitat formativa

L’activitat formativa en diferents modalitats (creuer, vela, motonàutica, submarinisme, rem i pesca esportiva es vol potenciar entre els joves.  Així mateix, a través de la Base Nàutica es fomentarà el windsurf, padelsurf,  vela escolar i es realitzaran campus de vela, casals d’estiu i programes d’intercanvi a l’estranger.

També s’organitzaran esdeveniments esportius i es faran programes de vela escolar i extraescolar per arribar al màxim nombre de nens. Es donarà difusió de la vela i així mateix es dura a terme un programa de reinserció amb vela adaptada per persones amb alguna minusvalidesa física.

24 de novembre de 2017                      Nota de premsa