Benvinguts i benvingudes al portal de Ports de la Generalitat, empresa pública adscrita al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.
Volem que la nostra organització sigui el màxim d’accessible i propera, que sigui transparent; i que la feina que fem pugui ser coneguda pel conjunt dels ciutadans. Volem, també, fer-vos la vida una mica més fàcil, obrint una via per la qual pugueu fer consultes i tramitacions en relació als serveis del nostre àmbit portuari. Aquesta és la pretensió de la web.
Ports de la Generalitat s’ocupa de gestionar els ports pesquers, esportius i comercials no concessionats de Catalunya, és a dir, aquells que l’Administració catalana gestiona directament. Són, concretament, 19 ports, 3 dàrsenes pesqueres i 4 embarcadors fluvials. Són 26 instal·lacions que també són vostres.
La nostra feina es concentra en la modernització i la millora de les infraestructures portuàries, en la promoció de les instal·lacions i en la potenciació de la seva activitat. Els ports són una infraestructura al servei del desenvolupament econòmic del país en esferes tan diverses com les de la pesca, el comerç o el turisme; són un espai innegable de generació de riquesa i de llocs de treball. I aquest és el nostre gran objectiu.
Més enllà d’això, l’accent el posem en la integració dels ports i la ciutat, en la minimització de l’impacte ambiental i en la rendibilitat social de les instal·lacions. Podreu constatar, en aquest espai d’informació, que aquest capteniment és real i es tradueix en fets. Els ports no són un element a ocultar sinó un factor de dinamització local de primer ordre que la ciutat ha de saber aprofitar i ha de saber gaudir.
Esteu convidats a formar part d’aquest projecte.
Isidre Gavín i Valls
President de Ports de la Generalitat
Els ports són sense cap mena de dubte, un centre de vida i progrés no tan sols per a la població a què pertanyen sinó per a tota la seva àrea d’influència. Independentment del tipus d’activitat, un port és moviment, intercanvi, dinamisme, riquesa…Però perquè tot això sigui possible, per mantenir un port viu, cal que les seves instal·lacions, infraestructures i serveis siguin adients a les necessitats.
Les necessitats dels ports evolucionen cada dia. Per tant, una de les tasques més importants ha d’ésser la modernització i millora permanent de les infraestructures i instal·lacions portuàries per tal d’adaptar-les a les noves demandes.
Ports de la Generalitat, empresa pública nascuda l’any 1998, a partir de l’aprovació de la Llei de Ports de la Generalitat de Catalunya, i adscrita al Departament de Territori i Sostenibilitat, dirigeix, planifica i gestiona els ports pesquers, esportius i comercials no concessionats i regula també els usos de les instal·lacions comercials, culturals, esportives, lúdiques i recreatives vinculades a l’activitat portuària o marítima que afavoreixen l’equilibri econòmic i social dels ports, les dàrsenes i les instal·lacions marítimes. Alhora, aplica les mesures correctores apropiades per a la protecció del medi natural i de la qualitat de les aigües marítimes.
Ports de la Generalitat t personalitat jurídica i patrimoni propis, autonomia administrativa i econòmica i capacitat d’obrar per al compliment de les seves finalitats, cosa que garanteix l’eficàcia i la diligència en el compliment de les seves funcions i en la prestació dels seus serveis.
Es realitza en tres zones portuàries:
D’altra banda, s’ha dotat d’un comitè executiu, una gerència i un consell assessor per a la seva organització interna.
Actualment, Ports de la Generalitat gestiona a Catalunya les instal·lacions següents: