Ports de la Generalitat

El conseller Calvet visita les reparacions fetes al port de Blanes i explica que la rehabilitació del dic que es farà tindrà un cost de 2 MEUR

Divendres, 28 febrer 2020

  • S’està fent un estudi de propagació d’onatge per definir la solució tècnica que després s’incorporarà al projecte d’obres, amb l’objectiu d’iniciar la reparació a finals d’abril o principis de maig, per un import estimat de 2 milions
  • Prèviament, s’ha fet una actuació provisional d’emergència per reomplir amb escullera l’esvoranc i l’obertura de l’espatller, així mateix s’han fet batimetries del fons marí i inspeccions submarines del dic

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, acompanyat del gerent de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez, i de l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, entre altres representants del territori, ha visitat aquest divendres el port de Blanes, on el temporal Gloria va afectar una part del dic de recer, situada al tercer tram de l’estructura.

El conseller ha posat en valor que “el trencament del dic es va reparar amb una actuació d’emergència quan el temporal encara es trobava en ple apogeu, una actuació molt destacable”. Aquesta actuació, “ha donat seguretat absoluta al port, però ara convé que rehabilitem el dic de manera definitiva incorporant el vector climàtic i de la sostenibilitat per adaptar-nos al canvi climàtic”, ha explicat Calvet

Així, s’ha encarregat un estudi de propagació d’onatge a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i dels resultats se n’extraurà la millor solució tècnica a aplicar per reparar la infraestructura i donar-li major estabilitat de cara a futurs temporals. Aquesta infraestructura, ha detallat Calvet, “té dues geometries i dues tipologies diferents: per una banda, un espatller (un mur de formigó) i, per una altra, una escullera”. El trencament “es va produir a la zona de transició i, per tant, l’estudi ens dirà com hem de fer aquesta transició de manera més adequada”, ha explicitat.

El resultat de l’estudi s’incorporarà a la redacció del projecte d’obres i, un cop es disposi del projecte, s’iniciaran les obres de reparació del dic de recer. La previsió és que l’actuació comenci a finals d’abril o principi  de maig, amb una inversió prevista de 2 milions d’euros que pot variar en funció de la solució tècnica que s’acabi adoptant.

Les obres de reparació definitiva del dic “es desenvoluparan al llarg dels propers mesos, sempre abans del proper hivern perquè hem de tenir el port segur per quan tornem a tenir temporals”, ha precisat Calvet.

A la xifra de 2 milions en obres de reparació definitiva del dic s’ha de sumar la inversió encarregada, aprovada pel Consell de Govern l’11 de febrer passat, que puja a 130.000 euros i inclou: les obres d’emergència ja executades, l’estudi de l’onatge de la UPC i la redacció del projecte constructiu per fer la reparació. Així, la inversió total per obres d’emergència a causa del temporal sumarà 2.130.000 euros.

Actuacions prèvies

La forta intensitat d’onatge i la llarga durada del temporal Gloria que va colpir amb extrema duresa durant tres dies consecutius, van provocar que l’energia dels cops de mar s’acumulés en una zona de transició entre diferents estructures de l’espatller, soscavant la base del dic i desplaçant al mar blocs de formigó de 15 tones. La virulència del temporal va provocar un esvoranc a la base del dic, que va fer cedir uns 30 metres de l’espatller i també va afectar l’esplanada del davant de la zona afectada.

El 23 de gener passat es va iniciar una primera actuació d’emergència provisional, amb l’objectiu de reomplir l’esvoranc i l’obertura de l’espatller amb blocs d’escullera, que va finalitzar el 27 de gener. L’objectiu era evitar que l’obertura es fes més gran i assegurar el recer del port per a les embarcacions i els usuaris.

Després, es va iniciar una inspecció submarina a tot l’espatller per descartar noves afectacions, a part de les ja detectades, i es va comprovar que no n’hi havia més. Paral·lelament, s’han fet topografies per comprovar el volum d’escullera afectada. També s’han fet batimetries per estudiar la part submergida de l’espatller, els resultats de les quals es preveuen per a la setmana vinent i llavors ja es podrà saber quants metres cúbics d’escullera i de formigó es necessiten en funció de la solució adoptada.

Estudi de l’onatge

Des de principis de febrer la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) està treballant en un estudi de propagació de l’onatge, per saber perquè ha hagut aquesta afectació a una zona del dic de recer del port de Blanes i quina és la solució tècnica òptima per reparar els danys causats arran del temporal. L’estudi que s’està duent a terme tindrà una durada de dos mesos i mig i s’ha de desenvolupar en diferents parts per definir el clima marítim i la propagació d’onatge fins al port de Blanes; l’estudi de la interacció de l’ona amb el dic de recer, i la definició de les accions a dur a terme.

Quan es disposi dels estudis tècnics, es valorarà quina és la millor solució per dur a terme la reparació de la zona afectada del dic. Paral·lelament, ja s’està començant a preparar el projecte que definirà la solució constructiva, projecte al qual s’incorporarà la solució tècnica derivada de l’estudi d’onatge. La reparació ha de donar estabilitat a l’estructura enfront de temporals similars al Gloria o nous temporals que es puguin produir sota la influència del canvi climàtic.

 

28 de febrer de 2020              Nota de premsa