Ports de la Generalitat

Ports finalitza la urbanització del moll del Fortí al port de Sant Feliu de Guíxols

Dilluns, 30 juliol 2018

  • El projecte dona continuïtat al passeig marítim a través del moll del Fortí, posa en valor elements patrimonials i connecta la zona portuària amb el turó dels Guíxols amb nous itineraris per als vianants
  • L’actuació inclosa en el Pla especial del port ha tingut una inversió de 390.000 euros

El secretari d’Infraestructures i Mobilitat i president de Ports de la Generalitat, Isidre Gavín, acompanyat de l’alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, i el director general de Transports i Mobilitat, Pere Padrosa, entre altres autoritats i directius, ha visitat aquest dilluns la urbanització del moll del Fortí al port de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà). L’actuació duta a terme té un doble objectiu: integrar millor el port amb el passeig marítim i el turó dels Guíxols i preservar el patrimoni marítim i cultural que hi ha a la instal·lació portuària.

En aquest sentit, Isidre Gavín, ha remarcat que aquesta actuació ha comportat “modernitzar tot l’àmbit, fer-lo més accessible i donar-li continuïtat amb el passeig marítim”; així, ha posat de relleu la “integració del port i la ciutat i la posada en valor dels elements patrimonials”.

El projecte, que compleix el que estableix el Pla especial del port vigent i amb la modificació puntual feta a la zona del moll del Fortí, ha tingut un cost de 390.000 euros i un termini d’execució de sis mesos.

Integració del port amb la ciutat

La urbanització ha permès donar continuïtat al passeig marítim fins al moll del Fortí i obrir més la zona portuària a la ciutadania, amb la creació de noves zones de passeig i espais enjardinats. Així mateix, s’ha potenciat la connectivitat amb un itinerari per als vianants per accedir des del port al Museu del Salvament  Marítim, que està situat al turó dels Guíxols.

A l’esplanada del moll s’han col·locat paviments de diferents tipologies per distingir les zones de passeig dels vials de trànsit rodat. Amb la urbanització s’han incorporat zones enjardinades i l’espai s’ha dotat de mobiliari urbà. Pel que fa a serveis, s’han renovat les canalitzacions per instal·lar noves línies de subministrament d’aigua, electricitat, enllumenat i una xarxa d’hidrants. També s’ha renovat l’enllumenat públic del moll del Fortí amb tecnologia LED, un sistema que permet un 50% d’estalvi energètic.

Paral·lelament, s’ha treballat amb la mobilitat, els accessos i la connexió entre el port, el turó dels Guíxols i el Museu del Salvament Marítim. L’actuació ha ordenat els recorreguts del turó com a espais d’interès arqueològic, històric i paisatgístic per encaixar millor el museu amb el seu entorn i revitalitzar l’activitat de la zona. Per connectar les plataformes existents a les zones alta i baixa del turó, s’han creat espais terrassats i escales, creant així nous recorreguts per als vianants que milloren l’accessibilitat i la mobilitat des del port al turó dels Guíxols.

Elements patrimonials

L’ordenació feta ha preservat i potenciat el patrimoni històric del moll i la cultura marinera al moll del Fortí. Les dues Pilones que antigament utilitzaven els velers comercials com a punts d’amarratge, s’han posat en valor. S’han emmarcat amb un paviment diferenciat i s’han dotat d’enllumenat per a monuments, quedant incorporades com a elements històrics dins del nou passeig.. També s’ha incorporat al conjunt patrimonial un faristol informatiu amb la història d’aquestes Pilones. A més, l’antic moll i els murs històrics s’han preservat i s’han dotat d’enllumenat monumental i una zona enjardinada per separar els espais terrassats dels murs.

 

30 de juliol de 2018               Nota de premsa