Ports de la Generalitat

Jornada de treball del projecte europeu Psamides per capitalitzar els primers resultats i integrar-los en les polítiques portuàries dels socis

Dilluns, 14 març 2022

  • Els socis del projecte europeu Psamides organitzen una jornada de treball per presentar els resultats de la implantació de tecnologies innovadores als ports petits i mitjans de la Mediterrània
  • La jornada ha servit per fer la transferència de coneixements entre els socis, crear unes línies comunes i fer una estratègia més eficient i sostenible

En el marc del projecte europeu Psamides, s’ha organitzat una jornada de treball perquè els socis participants, entre els quals hi ha l’empresa pública Ports de la Generalitat, poguessin exposar els resultats de la implantació de tecnologies innovadores en els ports i marines que representen. Un dels objectius del projecte és la transferència de coneixements i resultats als diferents grups d’interès i les parts implicades de l’àmbit europeu i mediterrani, per tal d’integrar els resultats del projecte en les polítiques portuàries dels ports i les marines que hi participen.

Així mateix, ha d’aportar directrius per crear una estratègia comuna més eficient i sostenible en la gestió dels fluxos turístics. Així, els primers resultats s’han de capitalitzar per produir un llibre blanc que recopili totes les recomanacions derivades del projecte per conscienciar i promoure la introducció de noves solucions en els ports mitjans i petits de tota la Mediterrània i Europa.

A la jornada de treball, que s’ha celebrat al departament de la Vicepresidència, de Polítiques Digitals i Territori a Barcelona, han assistit el secretari general de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània, Xavier Bernard-Sans, el director general de Ports de la Generalitat, Pere Vila, i els socis que treballen en aquest projecte, entre altres directius i tècnics.

Psamides

El projecte europeu Psamides té com a objectiu optimitzar el funcionament dels ports petits i mitjans a través de la implantació d’eines innovadores que ajudin a gestionar els fluxos turístics, controlar millor els costos, proporcionar més serveis als usuaris i estimular l’eco-innovació d’aquests ports, reduint les externalitats ambientals derivades de l’activitat turística. Psamides compta amb un pressupost de 2,8 milions d’euros, un 85% dels quals finançats pel programa Interreg-MED de la Unió Europea. El projecte es va iniciar el gener del 2020 i finalitza el juny de 2022.

Els ports petits i mitjans, amb les seves zones nauticoesportives, les grans eslores, l’activitat de creuers i les indústries turístiques relacionades, són un factor clau de competitivitat a l’àrea MED (Mediterrània). Una part important del turisme de l’àrea MED es canalitza a través d’aquests ports i es concentra a les zones costaneres. Aquests ports han de jugar un paper fonamental a l’hora d’articular el turisme costaner i marítim, connectant el rerepaís i les comunitats.

Entre els objectius del projecte, s’ha de crear una comunitat de creixement blau de ports petits i mitjans, adoptant un enfocament transnacional per aconseguir que aquests ports puguin crear un ecosistema de negocis integrat que doni suport a la innovació i permeti superar la limitació de fons i de personal actual, per tal que aquests ports puguin identificar quines són les solucions més efectives en cada cas. Així mateix, millorar la governança del creixement blau, creant una eina i una metodologia multinivell efectiva que permeti capitalitzar les experiències de gestió, que es podrien reproduir en centenars de ports de l’àrea MED.

El projecte inclou nou socis: Ports de la Generalitat de Catalunya, Port de Sète, Port de Càndia (Iràklion), Pôle Mer Med, Athena R&I Center, IMT Montenegro, la Universitat de Rijeka, SAS Noveltis i l’EPM (Euroregió Pirineus-Mediterrània), de la qual la Generalitat de Catalunya n’és membre fundador amb la Regió d’Occitània (França) i el Govern de les Illes Balears.

 

14 de març de 2022          Nota de premsa