Ports de la Generalitat

Ports converteix el moll comercial del port de la Ràpita en un espai multifuncional

dijous, 27 agost 2020

  • La reordenació feta al moll comercial ha permès optimitzar l’espai i donar cabuda al tràfic de mercaderies i creuers, la construcció naval, la reparació de vaixells pesquers i l’escola de busseig
  • L’actuació considerada estratègica ha tingut un cost de 548.000 euros

El director general de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez Comes, acompanyat del regidor d’Hisenda i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita, Albert Salvadó, ha visitat aquest dijous el moll comercial del port de Sant Carles de la Ràpita, després de la seva reordenació. L’actuació ha consistit en l’adequació dels accessos per a l’escola de busseig, l’ordenació dels espais segons les necessitats de cada activitat, la construcció d’un magatzem i la millora dels subministraments dels serveis d’electricitat i aigua. Joan Pere Gómez Comes ha valorat el projecte: ”Hem invertit 548.000 euros en l’optimització del moll comercial per convertir-lo en un espai multifuncional que doni millor servei a les operatives que s’hi fan. Gómez Comes ha afegit: “Aquesta és una actuació estratègica de Ports que ha d’ajudar a reactivar la dàrsena comercial com a pol d’activitat i dinamitzador econòmic del port de la Ràpita, la població i el territori”.

El moll comercial del port de Sant Carles de la Ràpita té una longitud de 465 metres, 14.000 metres quadrats de superfície descoberta, una nau coberta de 1.200 metres quadrats i un edifici d’oficines de 165 metres quadrats. Aquest moll inicialment es destinava a l’operativa de mercaderies i el tràfic de creuers, però la nau d’emmagatzematge mercaderies estava en desús. Ara, l’activitat de drassanes s’ha instal·lat en aquesta nau, i l’escola de busseig a l’esplanada del moll comercial.

 Aquesta infraestructura requeria una ordenació de l’espai, l’adequació dels accessos i la xarxa de subministrament de serveis, per poder donar millors prestacions a les activitats que s’hi desenvolupen. El director general de Ports ha dit que amb aquestes obres “hem adequat la infraestructura i l’hem convertida en un espai multifuncional per garantir l’operativa dels sectors que hi treballen amb major qualitat de servei i millor funcionalitat”.

Per la seva banda, Albert Salvadó ha dit:Agraïm a Ports de la Generalitat la complicitat que tenen amb l’Ajuntament de la Ràpita per la millora i el manteniment de les instal·lacions portuàries. D’una manera progressiva i sense aturador, el nostre port comercial va guanyant competitivitat que el permet ser candidat per atreure nova activitat econòmica”.

 L’actuació duta a terme

 Amb aquest projecte s’ha fet una reordenació en planta del moll comercial per transformar una esplanada comercial en una esplanada polivalent en què conviuen activitats vàries. L’actuació ha reforçat el cantell del moll al llarg dels 465 metres de longitud de la infraestructura. També ha reordenat els accessos a la zona de l’escola de busseig amb la incorporació de zones d’estacionament. Així mateix, s’han creat accessos independents per a la resta de les activitats del moll, sense afectar la maniobrabilitat dels camions quan van a la bàscula. A més, s’ha construït un magatzem per guardar les eines i la maquinària destinada a l’estiba dels vaixells comercials.

Pel que fa als serveis, a la nau en què es construeixen vaixells pesquers, s’hi ha fet una adequació amb noves canonades per millorar els serveis d’aigua potable, el sanejament i les xarxes elèctriques i de telecomunicacions. A l’esplanada del moll s’ha canviat l’enllumenat públic per enllumenat LED. Gómez Comes ha afegit: “En un moment en què el Govern ha declarat l’emergència climàtica del país, hem canviat l’enllumenat de l’esplanada per lluminàries amb tecnologia LED per tal d’estalviar recursos energètics i continuar lluitant contra el canvi climàtic”.

A més, s’han canviat els norais per donar millor servei a les embarcacions de 150 metres d’eslora que amarren en aquest moll. També s’han col·locat defenses estàtiques de forma cilíndrica, fetes amb cautxú reciclat, en un tram del moll comercial, que estaven pendents de substituir, fomentant l’ús de materials reciclats. L’actuació finalitzarà la setmana vinent amb la pavimentació d’un petit tram de l’esplanada.


27 d’agost de 2020                  Nota de premsa