Ports de la Generalitat

El Govern inverteix 1,6 MEUR per donar més servei als pescadors i integrar millor la zona de ribera del port de Blanes al municipi

Dissabte, 29 juliol 2023

  • La nova coberta de la llotja de peix potencia l’aïllament tèrmic, millora les condicions de treball de pescadors i compradors, i produeix energia neta amb les noves plaques solars
  •  La urbanització de la zona de ribera ha permès crear nous espais d’ús ciutadà amb arbrat i enjardinats i nous accessos per a usuaris i vianants, fent un port més sostenible i permeable amb la ciutat

La consellera de Territori, Ester Capella, acompanyada de l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, i el patró major de la Confraria de Pescadors, Ferran Martínez, ha visitat avui la urbanització feta a la zona de ribera i la rehabilitació duta a terme a la coberta de la llotja de peix al port de Blanes. Dues actuacions que modernitzen i fan més sostenibles les instal·lacions portuàries amb àmplies zones verdes per a la ciutadania, potencien la connexió i la mobilitat entre el port i el municipi, i ajuden a minvar la petjada de CO2 a l’atmosfera, gràcies a les plaques solars col·locades per la Confraria de pescadors al sostre de la llotja. Les obres dutes a terme per l’empresa pública Ports de la Generalitat han suposat una inversió d’1,6 milions.

La consellera ha explicat que “aquesta visita d’avui exemplifica l’aposta per la continua modernització i millora dels ports de la Generalitat i dels entorns urbans en els que se situen, una aposta que enguany té una dotació de 7M€ al pressupost de la Generalitat i que s’ha concretat al port de Blanes amb una inversió total de 1,6M€ en tres actuacions”. Capella ha afegit que “en el marc del Pla de ports de Catalunya Horitzó 2030, els ports de la Generalitat han de ser ports socialment responsables i ports verds, ambientalment responsables, potenciant l’autosuficiència energètica de les instal·lacions pesqueres i la descarbonització de les activitats portuàries”.

La coberta de la llotja, rehabilitada

Els treballs han consistit en la instal·lació d’una nova superestructura metàl·lica sobre la coberta actual, formada per una xapa i panells d’aïllament. La coberta s’ha impermeabilitzat per eliminar filtracions d’aigua quan plou, per tal que l’estructura metàl·lica, les bigues de fusta i els béns que alberga la nau no pateixin afectacions. L’actuació feta ha millorat l’aïllament tèrmic i la temperatura a l’interior del recinte, millorant les condicions de treball dels pescadors i els compradors. A més, s’ha fet el manteniment i l’adequació de les estructures metàl·liques i de fusta que hi havia abans, aplicant un tractament anticorrosiu a causa de l’exposició de la coberta a l’ambient marí. Aquesta actuació ha tingut un cost de 700.000 euros. La meitat dels quals es finança en el marc del Programa operatiu d’intervenció comunitària del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP).

Les obres s’han dut a terme coincidint amb les dues vedes d’encerclament i arrossegament per minimitzar l’afecció en l’operativa i compatibilitzar les obres amb l’activitat pesquera.

Les obres executades per Ports de la Generalitat han permès la Confraria de pescadors de Blanes dotar la coberta amb 200 plaques solars amb una potència de 92 kW/h que cobreix el 100% del consum energètic de les instal·lacions pesqueres. Aquesta instal·lació permetrà avançar el grau d’autosuficiència energètica del port blanenc mitjançant l’energia neta, per tal de reduir la petjada de carboni del port i de les activitats a l’atmosfera. D’aquesta manera la llotja continua sent capdavantera amb matèria de sostenibilitat, atès que l’any passat la Confraria de pescadors va instal·lar una dessalinitzadora, l’aigua de la qual s’utilitza per netejar la llotja i rentar les caixes de peix, entre altres, estalviant recursos naturals.

Una zona de ribera més integrada i sostenible

El projecte desenvolupat atorga un punt de vista més paisatgístic a l’entrada del port amb noves zones d’ombra, espais enjardinats i circuits per a vianants, millorant la mobilitat a peu i rodada. A més, s’ha creat una gran àrea de jocs infantils entorn de la llotja vella per donar un major ús social a la part central de l’esplanada del port. Aquesta actuació converteix el port de Blanes en un espai més integrat i sostenible, on es fusionen el blau del mar i el verd de l’arbrat. L’execució d’aquestes obres així com la instal·lació d’un dipòsit soterrat d’aigua regenerada per al reg ha suposat un cost de 907.000 euros.

Amb aquesta urbanització s’ha reordenat l’espai, s’han ampliat les voreres i s’han creat zones enjardinades i arbrades. Així, s’han plantat 100 arbres, 1.400 plantes arbustives i s’ha creat una superfície de 2.000 metres quadrats de prats florits, amb l’objectiu de convertir l’entorn del port en un entorn més integrat al teixit urbà, més permeable  i sostenible perquè els ciutadans i les ciutadanes puguin accedir-hi a peu, generant zones d’ombra i espais de gaudi.

També s’ha instal·lat un dipòsit d’aigua soterrat de 25.000 litres de capacitat per regar les noves zones verdes. Aquest dipòsit s’alimenta de l’aigua regenerada provinent de depuradores, sense haver d’utilitzar aigua potable.

  

29 de juliol de 2023          Nota de premsa